Cum descoperi cancerul din timp, cu ajutorul inteligenței artificiale. Noile cercetări ale oamenilor de știință ne dau speranțe
Cercetătorii de la divizia CSAIL a MIT, specializați în inginerie informatică și dezvoltare AI, au construit doi algoritmi de învățare automată capabili să detecteze cancerul pancreatic la un prag mai înalt decât standardele de diagnostic actuale.
Inteligența artificială, bună „de pus pe rană”
Cele două modele au fost combinate pentru a crea rețeaua neurală PRISM. Acesta este conceput să detecteze în mod specific adenocarcinomul ductal pancreatic (PDAC), forma cea mai frecventă de cancer pancreatic.
Criteriile actuale de screening pentru PDAC detectează aproximativ 10% din cazuri la pacienții examinați de profesioniști. În comparație, PRISM, de la MIT, a reușit să identifice cazurile de PDAC în 35% dintre cazuri.
Utilizarea AI în domeniul diagnosticului nu este o noutate absolută, dar PRISM se remarcă prin modul în care a fost dezvoltat.
Rețeaua neurală a fost programată pe baza accesului la seturi diverse de înregistrări electronice de sănătate, de la instituții medicale din SUA.
Modelul a fost alimentat cu datele electronice de sănătate ale peste 5 milioane de pacienți, care, conform cercetătorilor din echipă, „a depășit scala” informațiilor furnizate unui model AI în această zonă particulară de cercetare.
Cancerul, depistat la timp
AI-ul funcționează prin analizarea datelor demografice ale pacientului, diagnozele anterioare, medicamentele actuale și anterioare din planurile de îngrijire și rezultatele de laborator.
Colectiv, modelul lucrează pentru a prezice probabilitatea cancerului prin analiza datelor de înregistrare electronică a sănătății alături de elemente precum vârsta pacientului și anumite factori de risc evidențiați în stilul lor de viață.
Cu toate acestea, PRISM este încă capabil să ajute la diagnosticarea pacienților la rata pe care AI-ul o poate atinge în masă.
În prezent, tehnologia este limitată la laboratoarele MIT și la pacienții selectați din SUA. Provocarea logistică a extinderii AI va implica alimentarea algoritmului cu seturi de date mai diverse și, poate chiar, profiluri de sănătate globale pentru a crește accesibilitatea.
Vezi și: Giganții de inteligență artificială, mai „secretoși” decât ar fi bine pentru omenire. Ce s-a aflat