Tehnologie

VIDEO Decodorul AI de activitate a creierului poate „traduce” gândurile în cuvinte scrise

Gândește-te la o poveste și – cel puțin o parte din timp – va apărea în scris, cu ajutorul AI.

Traducerea activității creierului cuiva în cuvinte scrise poate suna ca un vis științifico-fantastic, dar un nou model de inteligență artificială (AI) dezvoltat la Universitatea din Texas, din Austin, a reușit să realizeze exact asta. Folosind numai metode de scanare neinvazive, modelul poate fi antrenat pentru a decoda un limbaj complex din gândurile cuiva, pentru perioade lungi de timp.

„Pentru o metodă neinvazivă, acesta este un adevărat salt înainte, în comparație cu ceea ce s-a făcut înainte, care sunt de obicei cuvinte simple sau propoziții scurte”, a spus co-conducătorul studiului Alex Huth, profesor asistent de neuroștiință și informatică, într-o declarație.

AI-ul poate acum să-ți „traducă” gândurile în cuvinte

Alte sisteme similare sunt în curs de dezvoltare, dar ceea ce îl diferențiază pe acesta este că participanții nu trebuie să fie supuși unei intervenții chirurgicale pentru a li se instala implanturi și nici nu sunt restricționați la o listă de cuvinte pe care le pot folosi.

Folosind o tehnologie ca cea observată în ChatGPT de la Open AI și chatbot-ul Bard de la Google, modelul – numit decodor semantic – este antrenat pe ore de date obținute de la o persoană când ascultă podcasturi, în timp ce creierul le este scanat prin imagistică, prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI). Mai târziu, cu acordul participantului, își pot decodifica gândurile în timp ce ascultă o nouă poveste sau își imaginează spunând o poveste, iar modelul va genera un flux de text.

Poveștile pe care participanții le ascultau sunt afișate în stânga. În dreapta, este ceea ce modelul a putut să decodeze din activitatea lor cerebrală. Credit imagine: Universitatea din Texas din Austin

Decodorul nu poate sintetiza gândurile persoanei cuvânt cu cuvânt, dar deseori poate capta esența a ceea ce gândește o persoană. După o pregătire extinsă, este capabil să producă un text care este o reprezentare bună și, uneori, exactă a gândurilor persoanei aproximativ jumătate din timp.

Studiul nu s-a limitat doar la ascultarea sau gândirea la povești. Acest videoclip arată ce modelul a putut decoda din activitatea creierului cuiva în timp ce urmărea un film cu sunetul dezactivat: