Tehnologie

Robotul ION este primul consilier cu inteligență artificială al Guvernului: ce vrea să facă cu el Ministrul Cercetării

ION este un robot creat cu AI, care este primul consilier cu inteligență artificială al Guvernului.

Potrivit ion.gov.ro, robotul accesează și filtrează postările și opiniile publice din mediul online, extrage temele relevante și raportează Guvernului concluziile. De asemenea, el ia în considerare și postările de pe social media cu tag-ul @noisuntemion. Misiunea anunțată a consilierului ION, dotat cu inteligență artificială, este de a ajuta Guvernul în a lua cele mai bune decizii.

Robotul ION

Acum, Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Bogdan Ivan a declarat recent că a cerut echipei care l-a creat pe robotul ION care foloseşte inteligenţă artificială să vadă cum poate fi folosită parte din acestă tehnologie pentru a crea un chatbot care să furnizeze informaţii pe care le poate oferi statul.

El a oferit exemplu faptul că ION poate fi utilizat de către o persoană care ar dori să afle care sunt paşii pentru schimbarea unui act de identitate.

„Am avut o discuţie cu echipa care a creat acel robot ION. Sunt nişte oameni remarcabili, vizionari. În momentul de faţă, ceea ce le-am solicitat ca proiect foarte clar este cel în care putem să folosim parte din tehnologia care l-a creat pe ION pentru oferirea unor date foarte clare de model chatbot referitoare la informaţiile pe care le poate oferi statul. De exemplu, până când vom implementa sistemele noastre, dacă cineva vrea să vadă care sunt paşii pentru a îşi înnoi un document de identitate să poată la un moment dat, pe modelul chat GPT cum pot să mânuiesc buletinul şi atunci să primească paşii foarte clari din partea lui”, a afirmat Bogdan Ivan, întrebat într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Guvern ce planuri are ministerul cu robotul ION.

Ministrul Ivan a adăugat că aşteaptă „încă din partea echipei care l-a creat pe ION modul în care poate să funcţioneze acest concept de chatbot din partea statului român”.

„Vorbim despre un software, nu e vorba despre un format fizic pe care să pui mâna, ca să zic aşa”, a mai spus Bogdan Ivan.