Tehnologie

Programatorii folosesc inteligența artificială în mod excesiv: ce avantaje le oferă instrumentele AI

Serviciul de dezvoltare software al Microsoft, GitHub, a efectuat un sondaj pentru a afla câți programatori folosesc instrumente AI.

Iar rezultatele sunt surprinzătoare. 92% dintre cei 500 de dezvoltatori din SUA chestionați au spus că integrează deja instrumente AI în fluxul lor de lucru, în timp ce 70% au spus că aceste instrumente le oferă „un avantaj la locul de muncă”.

Rezultatele sugerează că instrumente precum ChatGPT sau chiar asistentul de programare AI al GitHub Copilot au devenit rapid o parte integrantă a vieții de zi cu zi a unui programator și, deoarece programatorii tind să fie cunoscători din punct de vedere tehnic, ar putea fi un semn interesant al lucrurilor care vor urma pentru lucrătorii de pretutindeni.

Inteligența artificială îi ajută pe programatori

Respondenții au mai spus că cred că aceste instrumente AI vor îmbunătăți calitatea codului lor.

„Dezvoltatorii spun că instrumentele de codare AI îi pot ajuta să îndeplinească standardele de performanță existente cu o calitate îmbunătățită a codului, rezultate mai rapide și mai puține incidente la nivel de producție”, a constatat sondajul.

Asta, în ciuda faptului că academicienii au găsit defecte serioase la codul generat de ChatGPT, după cum raportează The Register. Unele instrumente AI nici măcar nu îndeplinesc standardele de securitate.

Nu doar GitHub a găsit programatorii care apelează la instrumente AI, precum ChatGPT. După cum subliniază Gizmodo, popularul forum Stack Overflow, care a devenit o resursă importantă pentru programatori, a spus că scăderile recente ale traficului au fost probabil cauzate de dezvoltatorii care au apelat la aceleași instrumente.

Totuși, există câteva motive pentru care ar trebui să luăm rezultatele GitHub cu puțin scepticism. Compania s-a bazat pe succesul AI generativ cu instrumentul său de programare Copilot, ceea ce înseamnă că compania are un interes personal în succesul și utilizarea la scară largă – și asta fără conexiunile profunde ale companiei sale-mamă Microsoft cu OpenAI.

Rămâne de văzut dacă cariera dezvoltatorilor ar putea fi subminată – sau îmbunătățită – de AI generativă. La urma urmei, vedem deja locuri de muncă înlocuite de AI – și programatorii s-ar putea să nu fie imuni.