Tehnologie

De ce dispare brusc semnalul la telefon: ce se întâmplă, de fapt

Nu rare sunt dățile în care observăm că semnalul la telefon scade drastic. În spatele acestui lucru neplăcut, pot sta mai mulți factori care determină să pierdem semnalul.

Motive pentru care semnalul la telefon scade drastic

Indiferent că vorbim de o clădire, spațiile aglomerate sau propria casă, mulți ne confruntăm adesea cu această problemă. Chiar dacă vorbim despre un telefon de ultimă generație sau unul vechi de câțiva ani, cu toții putem avea de-a face cu  o astfel de situație, uneori fiind atât de necesară nevoia semnalului, cum ar fi situațiile de urgență.

Semnalul la telefon este indicat prin cele câteva linii verticale în partea de sus a afișajului telefonului. În momentul în care toate aceste linii sunt pline, înseamnă că semnalul este unul puternic, iar transmiterea datelor precum și a vocii este de bună calitate. Atunci când numărul liniilor scade, conversațiile telefonice sunt de o calitate slabă.

Telefoanele comunică prin unde radio care utilizează banda UHF-Ultra High Frequency, bandă care variază de la 700 la 2.600 MHz. Semnalul GSM depinde de curbura pământului, precum și de obstacolele întâmpinate în timpul transmisiunii.

Semnalul telefonului poate călători pe o distanță de 70 de kilometri față de emițător, însă de cele mai multe ori, acesta nu ajunge să se propage pe o distanță mai mare de 30 de kilometri. Astfel, cu cât poziția ta față de turn este mai îndepărtată, iar clădirile din jur mai multe, vremea nefavorabilă și alți factori, semnalul va fi tot mai slab.

Factorii care pot determina scăderea semnalului pentru telefonul tău

Dintre factorii care scad calitatea semnalului îi amintim pe cei meteorologici. Așadar, ploaia este unul dintre ei, iar cu cât picăturile sunt mai mari și mai multe, semnalul telefonului tău va fi tot mai slab. Apa reduce semnalul celular cel mai mult decât oricare alt fenomen meteorologic.

Un alt factor este reprezentat de către ceață sau nori, iar în prezent, tehnologia 4G sau 5G este afectată chiar și de către picăturile mici de apă ce formează norii și ceața, nelăsând semnalul să călătorească mai departe. Zăpada face și ea parte dintre factorii meteorologici, refractând undele radio și diminuând puterea semnalului.

Încărcarea uriașă a unui fulger poate provoca anumite interferențe electrice și poate deteriora atât antenele cât și echipamentele de transmisie, fiind încă un factor pe lista noastră la care se mai adaugă și vântul. Chiar dacă vântul nu interferează cu semnalul telefonului, el poate deteriora turnurile de semnal și liniile electrice. De asemenea, construcțiile pot reprezenta un factor care poate dăuna semnalului telefonului.

Semnalul scade brusc la telefonul mobil

Totodată, poți observa că semnalul telefonului tău scade brusc, iar unul dintre motivele pentru care se poate întâmpla acest lucru este faptul că telefonul tău ar putea avea o problemă de ordin tehnic. Într-o astfel de situație, cel mai recomandat lucru ar fi să vizitezi un service GSM.

Totodată, cartela SIM poate sta la baza acestei probleme. Demagnetizarea acesteia poate fi adevăratul motiv pentru care semnalul telefonului tău ar putea să scadă brusc. Înainte de a lua decizia de a schimba cartela, nu uita să transferi toate contactele tale din agenda telefonului mobil.

Metode prin care poți avea semnal GSM mai bun

Sfaturi pentru un semnal GSM mai bun pe telefon

Acum că ai aflat motivele pentru care semnalul tău poate fi slab sau scade brusc, iată și câteva sfaturi pe care să le urmezi pentru a beneficia de un semnal mai bun la telefon. În primul rând, repornirea telefonului va reseta procesele care ar putea interfera cu performanțele acestuia, astfel că semnalul s-ar putea îmbunătăți.

Alfă că și îndepărtarea husei ar putea îmbunătăți semnalul. Astfel de accesorii vin în modele diferite, unele fiind mai groase sau mai dure, obstrucționând semnalul GSM. De asemenea, poziția în care te afli ar putea dăuna semnalului. Atunci când te afli într-o clădire și observi că semnalul este slab, îndreaptă-te către o fereastră pentru ca semnalul să nu fie nevoit să treacă prin pereții groși ai clădirii.

Alegerea manuală a rețelei ar putea fi un real ajutor, mai ales atunci când te afli în străinătate. Intră în setările dispozitivului tău și alege Rețele Mobile sau Operatori de rețea, iar de acolo alege rețeaua care are cel mai bun semnal. La nevoie, restartează telefonul mobil.

Află că atunci când nu ai semnal la telefon, în continuare poți suna la 112, în cazul în care este vorba despre o urgență. Atunci când vei suna la numărul unic de urgențe, apelul este transferat în Sistemul 112 de către un alt operator de telefonie mobilă care are acoperire în zonă, astfel că operatorul respectiv va transmite către sistemul de urgență numărul de telefon al apelantului, după cum se arată pe site-ul Serviciului de Telecomunicații Speciale-STS.