Tehnologie

Descoperire fabuloasă pentru industria bateriilor: ce a reușit să producă o echipă de cercetători

Prima baterie cu litiu reîncărcabilă de 711 Wh/kg nu este pregătită pentru utilizare practică, dar este interesantă pentru electronicele mobile.

O echipă de cercetători de la Institutul de Fizică al Academiei Chineze de Științe spune că a creat o baterie reîncărcabilă cu litiu de 711 Wh/kg (watt-oră per kilogram).

Recordul anterior aparține echipei de cercetare de la Universitatea Dalhousie din Canada, care a realizat anul trecut o celulă de pungă fără anod de 575 Wh/kg. Cercetătorii Academiei Chineze de Științe și-au testat bateria la 711,3 Wh/kg, cu o „densitate de energie” volumetrică de 1.653,65 Wh/litru, făcând-o baterie cu litiu cu cea mai mare densitate de energie înregistrată.

Pentru context, densitatea de energie a noilor celule Tesla 4680 este de 272-296 Wh/kg. Această echipă a creat o celulă de baterie cu o densitate de energie aproape dublă, ceea ce înseamnă că vei obține mai mult suc cu mult mai puțină greutate – dar sunt câteva provocări de depășit înainte ca acest tip de baterie să apară în laptopurile de gaming.

Tehnologie SF

Cercetătorii nu au dat nicio indicație cu privire la tipul de energie pe care o poți obține de la bateria lor reîncărcabilă, nici rata de degradare sau ce probleme termice pot apărea. Echipa de cercetare a recunoscut că este nevoie de mult pentru a rezolva probleme precum „siguranța și durata de viață a bateriei” și că tehnologia bateriei este departe de a avea „aplicație practică”.

Celula prototip reîncărcabilă de 10 Ah „a necesitat tehnologii de proces extrem de avansate, cum ar fi pregătirea electrodului cu încărcare mare și injecția de electrolit slab”, ceea ce înseamnă că ar fi costisitor de reprodus comercial pentru moment, notează New Atlas.

Cu toate acestea, cercetătorii au scris în lucrarea lor că această tehnologie a bateriilor cu densitate de energie ultra-înaltă poate satisface „nevoile urgente ale Chinei de tehnologie de alimentare cu energie de înaltă performanță în scenarii de aplicații speciale, cum ar fi altitudinea mare și spațiul adânc, precum și în viitorul aviației electrice. camp.”

Indiferent de industrie, cererea pentru baterii cu densitate mai mare la dimensiuni mai mici este mare și va fi interesant de văzut cât de departe putem depăși limitele unei baterii cu litiu până când vom găsi o nouă sursă de energie.