Tehnologie

Previziunea lui Bill Gates despre inteligență artificială: scrisoarea care îți arată viitorul în viziunea miliardarului

„Epoca inteligenței artificiale a început”, a concluzionat Bill Gates într-o scrisoare de șapte pagini în care își prezintă viziunea asupra viitorului marcat de noua descoperire.

Asemenea dezvoltării microprocesorului, a computerului personal, a internetului și a telefonului mobil, inteligența artificială este la fel de fundamentală, spune cofondatorul Microsoft.

Scrisoarea lui Gates a fost publicată în aceeași zi în care Google a lansat chatbot-ul Bard și la o săptămână după ce OpenAI a lansat GPT-4, mult așteptata evoluție a modelului său e inteligență artificială, ChatGPT.

Miliardarul se arată preocupat, în scrisoare, de riscul ca oamenii să folosească AI în mod abuziv, dar și de posibilitatea ca acesta să devină „superinteligente sau puternice” și „să-și stabilească propriile obiective”.

Cu toate acestea, Gates nu poate să nu vadă modul în care AI poate fi folosită ca un instrument de ajutor al oamenilor, care poate contribui la scăderea inegalităților globale – la locul de muncă, în domeniul sănătății sau al educației.

„Un muncitor disponibil pentru a vă ajuta cu diverse sarcini”, zice Gates.

Cofondatorul Microsoft scrie și despre modul în care AI ar putea fi folosită în forța de muncă ca „asistent personal digital” pentru a îmbunătăți productivitatea angajaților – o idee despre care a vorbit anterior în februarie.

IA, integrată în instrumente digitale de lucru precum Microsoft Office, ar putea ajuta la gestionarea și redactarea e-mailurilor, a scris Gate. El a scris că acești „agenți personali” generați de AI – dotați cu cunoștințe și date vaste despre compania și industria lor – ar putea, de asemenea, să pozeze ca resurse cu care angajații să comunice.

„Pe măsură ce puterea de calcul devine mai ieftină, abilitatea GPT de a exprima idei va fi din ce în ce mai mult ca și cum ai avea la dispoziție un lucrător care să te ajute cu diverse sarcini”, a scris el.

Un ajutor în domeniul sănătății

„În primul rând, aceștia îi vor ajuta pe lucrătorii din domeniul sănătății să profite la maximum de timpul lor, ocupându-se de anumite sarcini în locul lor, cum ar fi depunerea cererilor de asigurare, rezolvarea documentelor și redactarea notelor de la o vizită la medic. Mă aștept să existe multe inovații în acest domeniu”, scrie Gates.

În cazul țărilor sărace, unde „mulți oameni din aceste țări nu ajung niciodată la un medic”, IA ar putea permite lucrătorilor din domeniul sănătății să fie mai productivi cu pacienții pe care îi văd. Este posibil ca inteligența artificială să ajute și la tratarea pacienților care nu locuiesc în apropierea unităților sanitare, a mai scris Gates.

Inteligența artificială este deja utilizată în domeniul sănătății pentru a analiza datele medicale și pentru a concepe medicamente, dar următorul val de instrumente de inteligență artificială ar putea ajuta la prezicerea efectelor secundare ale medicamentelor și la calcularea nivelurilor de dozare.

În ceea ce privește culturile și animalele din țările sărace, Bill Gates a scris că inteligența artificială ar putea ajuta la conceperea de semințe adaptate la climatul local și la dezvoltarea de vaccinuri pentru animale – evoluții care ar putea fi importante „pe măsură ce condițiile meteorologice extreme și schimbările climatice exercită o presiune și mai mare asupra fermierilor de subzistență din țările cu venituri mici”.

Educația se va transforma, dar profesorii nu rămân șomeri

Inteligența artificială ar putea transforma educația în următorii cinci până la zece ani, prin furnizarea de conținut adaptat la stilul de învățare al elevului și prin învățarea a ceea ce îl motivează pe fiecare elev în parte.

Inteligența artificială ar putea, de asemenea, să îi ajute pe profesori, ajutându-i să planifice instruirea cursurilor și evaluând gradul de înțelegere al elevilor cu privire la subiectele abordate în clasă.

„Chiar și după ce tehnologia va fi perfecționată, învățarea va depinde în continuare de relațiile excelente dintre elevi și profesori”, se arată în scrisoare. „Aceasta va îmbunătăți – dar nu va înlocui niciodată – munca pe care elevii și profesorii o fac împreună în clasă”.

Profesorii vor trebui, de asemenea, să se adapteze la elevii care folosesc noi tehnologii în clasă, cum ar fi GPT. Gates a enumerat un exemplu de profesori care le permit elevilor să folosească GPT pentru a scrie o primă versiune a unui eseu pe care apoi vor trebui să îl personalizeze în versiunile ulterioare.

„Pentru a profita la maximum de această nouă tehnologie remarcabilă, va trebui atât să ne protejăm împotriva riscurilor, cât și să răspândim beneficiile la cât mai mulți oameni”, a scris Gates.

Riscurile inteligenței artificiale

Gates nu a uitat nici de riscurile care vin odată cu folosirea la scară largă, și în domeii esențiale, a inteligenței artificiale.

„Probabil că ați citit despre problemele legate de modelele actuale de inteligență artificială. De exemplu, acestea nu sunt neapărat bune la înțelegerea contextului în care se încadrează solicitarea unui om, ceea ce duce la rezultate ciudate. Atunci când îi cereți unei AI să inventeze ceva fictiv, aceasta poate face acest lucru foarte bine.

Dar atunci când îi cereți sfaturi despre o călătorie pe care doriți să o faceți, poate sugera hoteluri care nu există. Acest lucru se datorează faptului că inteligența artificială nu înțelege suficient de bine contextul solicitării dvs. pentru a ști dacă ar trebui să inventeze hoteluri false sau să vă spună doar despre cele reale care au camere disponibile”, mai scrie Gates.