Tehnologie

Panourile solare, semnificativ mai eficiente cu ajutorul unui robot. De ce pare SF

Gigantul italian de energie regenerabilă Enel Green Power și startup-ul de tehnologie robotică din Sicilia Reiwa au dezvoltat un robot care curăță automat panourile solare fără a folosi apă sau gaz.

Praful și murdăria pot fi o problemă reală pe panourile solare, deoarece interferează cu performanța acestora, mai ales în zonele deosebit de praf sau deșertice. Spălatoarele cu presiune sau tractoarele cu perii hidraulice sunt de obicei folosite pentru a curăța panourile solare, dar necesită forță de muncă intensă și folosesc – și risipesc – multă apă.

Intră noul robot de la Enel Green Power și Reiwa, numit SandStorm, care se deplasează în mod autonom de-a lungul șirurilor de panouri solare și apoi se reîncarcă folosind energia solară când se întoarce la stația de andocare.

SandStorm se poate încărca în timpul zilei și apoi curăța noaptea, astfel încât să nu interfereze cu producția de energie a panourilor.

Robotul curăță panourile solare folosind un sistem de perii special conceput și fabricat, care se poate adapta la alinierea uneori accidentată a panourilor  și se deplasează independent de la un rând de panouri la altul.

Enel Green Power a testat deja SandStorm la centrul său de cercetare din Catania, Sicilia, și, de asemenea, pe o secțiune de 1 megawatt (MW) a unei ferme solare pe care o operează în Totana, Spania.

Enel Green Power are un contract inițial pentru aproximativ 150 de roboți SandStorm pentru două ferme solare proprii din Spania – Totana și Las Corchas – care au o capacitate totală de 135 MW.

Unii curăță, alții construiesc

Terafab este un sistem digital automatizat cu roboți care construiesc ferme solare la scară de utilitate, iar creatorii săi susțin că este capabil să dubleze productivitatea instalării, dar să scadă costurile.

Sistemul Terafab de la Terabase Energy, cu sediul în Berkeley, California, include roboți de instalare a panourilor solare care pot funcționa „24/7” pe o linie de asamblare automată de pe amplasamentul fermei solare. Sistemul folosește brațe robotizate care ridică și conectează panourile solare la trackere.

Sistemul include, de asemenea, un geamăn digital (adică un model virtual al amplasamentului fermei solare), sisteme de management logistic și un centru de comandă digitală fără fir la fața locului.

Terabase a anunțat, de asemenea, deschiderea unei „fabrici de fabricare a fabricilor” în Woodland, California, unde va produce sisteme Terafab. Instalația Woodland produce în prezent primul gigawatt (GW) din liniile de asamblare Terafab și are capacitatea de a construi mai mult de 10 GW de Terafab pe an.

Și este aproape gata: sistemul Terafab va fi implementat comercial în al treilea trimestru al acestui an.