Tehnologie

Camera revoluționară care îți urmărește mișcările ochilor. Pare desprinsă dintr-un film SF

Societatea devine tot mai dependentă de senzorii de imagine. Cu toate acestea, până acum, limitele acestor senzori au împiedicat anumite aplicații specifice.

Ce se știe despre camera revoluționară

Senzorii de imagine sunt, desigur, componente esențiale în camerele de toate formele și dimensiunile. Ei sunt vitali pentru dispozitivele de realitate augmentată și virtuală, ecranele inteligente și interfețele om-computer.

Multe dintre aceste aplicații se bazează pe urmărirea ochilor. Aceasta este o tehnologie complicată, deoarece plasarea ceva în fața ochiului pentru a-i urmări mișcarea blochează vederea.

Alternativa este montarea senzorilor la distanță mai mare. Din păcate, acest lucru îi face mai puțin precis, mai voluminoși și mai consumatori de energie, făcându-i mai puțin funcționali în multe situații.

După cum raportează revista Discover, o echipă a dezvoltat recent o soluție potențială. Gabriel Mercier de la Institutul de Științe și Tehnologie din Barcelona, Spania, și colegii săi au publicat recent un articol care detaliază fotodetectorii lor semi-transparenți care permit camerelor să fie practic invizibile.

Au testat noul dispozitiv, cu o „nouă generație de dispozitive de urmărire a ochilor integrate în obiecte obișnuite cum ar fi lentilele de ochelari, monitoarele de calculator și ferestrele”, conform revistei Discover.

Dispozitivul cuprinde un șir de 8×8 fotodetectori semi-transparenti și electrozi dispuși pe un substrat complet transparent, conform lui Mercier.

Fiecare pixel are dimensiunile de 60 x 140 de microni și o transparență optică de 85-95 la sută.

Pixelii sunt, de asemenea, extrem de sensibili, cu mai mult de 90% dintre aceștia prezentând o iradiere echivalentă a zgomotului < 10-4 W/m2 pentru lungimi de undă de 637 nm, detalii articolul.

Cum au făcut totul transparent

Pentru a face acești senzori transparenti, echipa a folosit puncte cuantice bazate pe grafen.

Atunci când fotoni îi lovesc, fiecare punct emite electroni care călătoresc peste grafen, producând un curent. Deoarece majoritatea luminii trece prin grafen, iar punctele sunt prea mici pentru a fi văzute, materialul este efectiv transparent.

Acești fotodetectori prezintă o cantitate mare de amplificare încorporată, ceea ce înseamnă că pot fi plasați la distanță fără a avea nevoie de amplificare.

Nivelurile ridicate de amplificare reprezintă un pas mare, deoarece conductoarele organice sensibile la lumină actuale necesită amplificare imediat, iar electronica care poate face acest lucru nu este transparentă și trebuie plasată în apropierea pixelilor.