Tehnologie

Midjourney l-a „interzis” pe președintele Chinei, Xi Jinping: motivul din spatele deciziei

Midjourney nu permite utilizatorilor să genereze imagini cu președintele chinez Xi Jinping pe platforma sa, acesta fiind singurul lider mondial „interzis”.

Regulile, adoptate anul trecut, au ieșit la iveală recent după ce comentariile fondatorului și CEO-ului Midjourney, David Holz, au fost raportate de The Washington Post.

Cum explică Midjourney această interdicție

„Vrem doar să minimizăm drama”, a scris Holz într-un chat Discord. „Satira politică în China este destul de inacceptabilă și, la un moment dat, ar pune în pericol oamenii din China”.

Holz a continuat sugerând că interzicerea satirei politice chineze este pentru „binele tuturor” și se duce înspre o „direcție pozitivă”.

„Încercăm să fim sensibili la diferite societăți și culturi. Satira politică este tabu în China și faptul că o mulțime de oameni trollează China cu sistemul nostru nu ajută pe nimeni”, a mai spus acesta.

Unii utilizatori Midjourney nu sunt mulțumiți de cenzură și se întreabă de ce Xi, care deja conduce China cu o mână de fier, poate să scape atât de ușor de satira externă.

„Este aiurea. Creatorii Midjourney se înclină în fața dictatorului Xi Jinping”, a scris un utilizator pe Discord.

„Ma incomodează să văd atât de mulți Biden și Trump falși în MJ, dar să observ că Xi este blocat”,  a declarat un altul.

Această decizie vine pe fondul unui control din ce în ce mai mare al Midjourney, probabil cel mai popular generator de imagini AI din lume, după ce a încheiat variantele de încercare gratuită, invocând „cerere extraordinară și abuz”.

Eliminarea gratuității s-a întâmplat după ce mai multe imagini virale false, generate pe Midjourney v5, cu Papa într-o jachetă pufoasă albă și Donald Trump arestat, au făcut turul internetului.

Midjourney se pare că elaborează reguli din mers fără niciun standard general pentru inteligența artificială. Este similar cu primele zile ale rețelelor de socializare, când regulile de moderare erau laxe, aproape inexistente.