Tehnologie

Cele mai bune aplicații gratuite pentru Windows, de la ora actuală: cum te ajută

Dacă nu ești obișnuit să dai bani pe aplicații, iată o listă care te poate ajuta în munca ta, indiferent în ce domeniu activezi.

Aplicațiile pe care ți le vom prezenta în cele ce urmează sunt valabile pentru Windows și sunt complet gratuite.

Libre Office

Suita Office a Microsoft îți va veni prima în minte, cel mai probabil, atunci când te te vei gândi la Windows, dar există atât de multe alte opțiuni de care ai putea să ții cont încât chiar nu are rost să continui să te mai gândești la Office.

Dintre suitele de birou gratuite care există, LibreOffice este cea mai apropiată de experiența clasică Office și nu este nevoie de abonament sau achiziție.

LibreOffice este un exemplu de software gratuit și open source, ceea ce înseamnă că oricine poate arunca o privire peste codul sursă, îl poate modifica și chiar poate lansa propria versiune a software-ului.

Cel mai important lucru rămâne că nu trebuie să plătești nimic pentru a utiliza LibreOffice.

Gimp

Adobe Photoshop este un nume cunoscut și, datorită modelului nou de abonament Adobe, este mai ieftin ca niciodată de accesat, dar GIMP nu costă absolut nimic și oferă funcții de manipulare a fotografiilor destul de bune.

Pe de altă parte, ar putea fi complicat să înveți să folosești GIMP, prin comparație, și nici nu obții vreuna dintre acele funcții noi AI și cloud, ca în cazul Photoshop. Dar dacă ești dispus să dedici timp, GIMP te poate surprinde.

Scribus

Scribus este un instrument dedicat apectului paginii și îl poți descărca gratuit. Practic, este un soft pe care să-l poți folosi pentru a construi o revistă, o carte sau un ziar.

Dacă, spre exemplu, scrii manuale pentru produse sau orice tip de documentație în care este nevoie de un aspect elegant, încearcă cu încredere Scribus, înainte de a plăti pentru orice altceva.

Scribus ar putea să nu fie tipul de software de care majoritatea utilizatorilor Windows au nevoie pe computerele lor, dar dacă nu știi despre el, s-ar putea să cheltui mai mulți bani pe servicii și software DTP decât ar trebui.

Brave Browser

Majoritatea utilizatorilor Windows știu despre browsere web alternative la Microsoft Edge, cum ar fi Google Chrome sau Mozilla Firefox, așa că aceasta este o oportunitate bună de a evidenția și Brave Browser.

Întocmai Chrome, Brave se bazează pe Chromium sau cel puțin pe Chromium Web Core, dar codul suplimentar al acestuia a fost, de asemenea, lansat sub Licența publică Mozilla 2.0.

Brave se remarcă prin beneficiul de confidențialitate: unele anunțurile online sunt blocate în mod implicit.

VLC Media Player

Într-o lume saturată de servicii de streaming, poate fi ușor să uiți de redarea fișierelor media stocate local pe computer.

Prima dată când încerci să deschizi un fișier video pe noua instalație Windows, vei fi surprins să afli că multe formate video nu vor fi redate.

VLC Media Player este o aplicație gratuită open sourse pe care o poți descărca și care va reda practic orice, inclusiv DVD-uri, VCD-uri și o mulțime de conținut media obscur.

Da Vinci Resolve

Da Vinci Resolve a început ca un instrument de gradare a culorilor pentru profesioniștii din industria filmului, destinat utilizării cu controlerele hardware profesionale Blackmagic Design. De atunci, a devenit un program complet de editare video și VFX, cu instrumente audio și grafică animată.

Există atât o versiune gratuită, cât și una cu plată unică a Da Vinci Resolve, dar pentru marea majoritate a oamenilor, versiunea gratuită a acestui program este mai mult decât suficientă pentru o utilizare menită pentru un începător.

7-zip

Dacă ești una dintre multele persoane care au continuat să folosească WinRAR, în ciuda cererilor sale enervante de a plăti pentru o licență, cu siguranță vrei să citești această parte a articolului.

În zilele noastre, Windows și macOS au suport nativ pentru formatul comun de fișier ZIP, dar este posibil să nu funcționeze cu multe dintre celelalte tipuri de fișiere comprimate.

Aici, intervine 7-Zip. Este o aplicație FoSS care se integrează în meniurile Windows și acceptă aproape orice format de compresie.

În cazul în care nu știai, ai șanse să descoperi că multe fișiere de pe internet sunt deja în formatul de fișier 7Z al lui 7-Zip, așa că poate fi necesar să-l instalezi oricum. Vei primi un program complet gratuit și util.

Wireshark

Wireshark este un alt program FoSS pentru care este greu de crezut că nu trebuie să plătești. Chiar dacă aplicația poate fi ușor tehnică și greoi de utilizat, aproape toată lumea are acum o rețea acasă, deci este utilă.

Wireshark îți arată ce se întâmplă în rețeaua ta, permițându-ți să inspectezi pachetele de date în timp real.

Această funcție simplă îți dă voie să faci multe lucruri utile, cum ar fi detectarea activității rău intenționate în rețeaua deținută de tine, să afli de ce internetul este atât de lent sau chiar unde se pierd pachetele de date.

Inkscape

Dacă îți place designul grafic și arta vectorială în special, Inkscape este o aplicație îngrijită, gratuită și open source care îți permite să faci ilustrații pentru aproape orice.

Ilustrația vectorială are avantaje distincte față de lucrările de artă rasterizate, cum ar fi imaginile JPEG și bitmap. Deoarece tot ceea ce vezi este reprezentat de matematică vectorială în loc de valori de pixeli, ilustrațiile vectoriale pot fi scalate la orice dimensiune sau editate ulterior fără nicio pierdere a calității.

Dacă vrei să fii graphic designer și nu ai saci de bani cu care să-ți cumperi, spre exemplu, Corel, Inkscape este o alternativă faină pentru a începe această călătorie în lumea vectorilor.

Audacity

Audacity nu este doar cel mai bun software gratuit de înregistrare și editare audio digitală, ci este pur și simplu una dintre cele mai bune aplicații de acest gen.

Îndrăgită de podcasteri, educatori, inginerii audio, muzicieni și multe altele catergorii, această s-ar putea să fie exact ce îți trebuie, dacă faci parte din vreuna dintre categoriile menționate anterior.

Au existat unele controverse în ultimii ani cu privire la noii proprietari ai aplicației și la modificările aduse licențelor software și politicii de confidențialitate, dar în cea mai mare parte, cele mai grave probleme ridicate de comunitatea Audacity au fost abordate prin rescrieri ale colectării datelor și politicii de confidențialitate.