Tehnologie

Inteligența artificială îți citește, oficial, gândurile. Sistemul AI de la Meta, mai revoluționar decât părea

Meta a dezvoltat un sistem de inteligență artificială care poate scana creierul uman și poate replica rapid imaginile pe care o persoană le are în minte, în câteva milisecunde.

Vezi și: Inteligența artificială provoacă temere: Studiul care arată care sunt problemele

Noua tehnologie de la Meta, între utopie și distopie

Compania mamă a Facebook și Instagram, Meta, a prezentat tehnologia revoluționară de citire a minții care poate decoda instantaneu reprezentările vizuale din creier în imagini reale.

Într-un nou studiu intitulat „Decodarea Creierului: Spre o Decodare în Timp Real a Imaginilor din Activitatea Creierului”, echipa Meta descrie cum sistemul AI poate replica imagini cu o precizie în milisecunde printr-o tehnică de neuroimagine neinvazivă în care sunt capturate mii de măsurători ale activității cerebrale.

Sistemul AI este capabil să descifreze reprezentările vizuale din creier folosind semnalele de magnetoencefalografie (MEG).

MEG este o tehnică de neuroimagine non-invazivă care măsoară câmpurile magnetice produse de activitatea neuronală din creier.

„Folosind magnetoencefalografia (MEG), prezentăm un sistem AI capabil să descifreze dezvoltarea reprezentărilor vizuale din creier cu o rezoluție temporală fără precedent”, spun cercetătorii Meta.

Cercetătorii au folosit modele de învățare profundă pentru a alinia semnalele MEG cu reprezentări pre-antrenate ale imaginilor, permițându-le să identifice imaginile corespunzătoare din activitatea cerebrală.

Procesul rezultat permite reconstrucția imaginilor din semnalele MEG prin introducerea acestora în modele AI generative.

„În ansamblu, aceste rezultate reprezintă un pas important către decodarea, în timp real, a proceselor vizuale care se desfășoară continuu în creierul uman”, susține echipa de cercetare Meta în studiul lor.

Imaginile generate de sistemul AI nu sunt replici perfecte. Cu toate acestea, imaginile reconstruite păstrează multe dintre caracteristicile originale, cum ar fi categoriile de obiecte, chiar dacă imaginile generate nu sunt precise.

Vezi și: Inteligența artificială trebuie să fie reglementată. Impactul ei asupra învățământului, măsurile propuse de UNESCO

Se crede că sistemul AI de la Meta ar putea fi bun pentru medicină

De asemenea, potrivit AI Business, cercetătorii Meta au atins obiectivul principal: generarea unui flux continuu de imagini decodificate din activitatea cerebrală în timp real.

AI Business raportează că cercetătorii cred că sistemul AI ar putea fi benefic în domeniul medical, în special acolo unde anumiți indivizi au pierdut capacitatea de a comunica verbal.

S-ar putea utiliza pentru a ajuta pacienții ale căror leziuni cerebrale fac comunicarea greoaie sau imposibilă, ceva care necesită o viteză mai mare decât orice altceva.

Vezi și: Ce părere au românii despre inteligența artificială. De ce unii o consideră dăunătoare