Tehnologie

Compania lui Mark Zuckerberg, dată în judecată. Reproșurile aduse Facebook și Instagram

Un grup de 33 de state acuză Meta că a prejudiciat sănătatea mintală a tinerilor prin dezvoltarea conștientă a unor caracteristici în Instagram și Facebook, menite să țină copiii pe platformele sale.

Într-o plângere depusă în instanța federală din Oakland, California, cele 33 de state susțin că Meta a indus în mod repetat în eroare publicul cu privire la pericolele semnificative ale platformelor sale și a determinat în mod conștient copiii și adolescenții să folosească în mod compulsiv rețelele de socializare.

Vezi și: Meta integrează inteligența artificială: editarea generativă a imaginilor AI vine pe Instagram

Cine s-a hotărât să acționeze Meta în judecată

Grupul de state, care include California și New York, susține că Meta a încălcat legile privind protecția consumatorilor prin „captivarea” copiilor și prin inducerea în eroare a utilizatorilor cu privire la siguranța platformelor.

Plângerea amplă susține, de asemenea, că Meta colectează în mod regulat date cu privire la copiii cu vârsta sub 13 ani fără consimțământul părinților lor, încălcând legea federală.

„Meta a folosit tehnologii puternice și fără precedent pentru a atrage, implica și în cele din urmă a prins tineri și adolescenți”, susțin statele, în plângerea lor.

Reuter raportează că mare parte din plângere se bazează pe documentele de cercetare interne dezvăluite în 2021, care au arătat că Facebook știa că Instagram poate fi toxic și dăunător pentru fetele adolescente.

Vezi și: Meta are probleme în Europa: Amenda uriașă pentru gigantul tehnologic

O anchetă a dezvăluit amănunte îngrijorătoare

Procesul a apărut ca urmare a unei anchete conduse de o coaliție bipartizană de procurori generali din California, Florida, Kentucky, Massachusetts, Nebraska, New Jersey, Tennessee și Vermont.

Conform The New York Times, este normal ca atât de multe state să se adune pentru a da în judecată un gigant tech pentru prejudicii aduse consumatorilor.

Se așteaptă ca alte nouă state să intenteze procese similare, aducând numărul total de state care dau în judecată Meta la 42.

Meta susține că lucrează pentru a oferi un mediu mai sigur pentru adolescenți pe aplicațiile sale și a introdus mai mult de 30 de instrumente în acest scop.

„Suntem dezamăgiți că, în loc să lucreze în mod productiv cu companii din industrie pentru a crea standarde clare și adecvate pentru multe aplicații utilizate de adolescenți, procurorii generali au ales acest drum”, a declarat Meta într-un comunicat.

Vezi și: Meta reinventează Facebook copiind Instagram. Ce va fi nou, ce pe cine ajută, de fapt