Tehnologie

De ce telefonul tău Android nu primește actualizări și ce să faci în privința asta

Unele dispozitive Android primesc imediat actualizări noi, în timp ce altele nu primesc niciodată. Sistemul de operare Android și dispozitivele care îl folosesc fac parte dintr-un ecosistem divers, ceea ce face actualizările complicate. Să aruncăm o privire asupra chestiunii.

Spre deosebire de ecosistemul Apple, unde există o singură nouă generație de iPhone-uri în fiecare an, Android este un mediu mult mai deschis. Deși în iunie 2023 au fost lansate doar 38 de modele de iPhone, mii de telefoane Android diferite au fost lansate în aceeași perioadă de timp.

Toate aceste dispozitive ar putea rula versiuni diferite de Android. Versiunea de bază a Android se numește Android Open Source Project (AOSP), iar producători precum Samsung, OnePlus și chiar Google folosesc AOSP pentru a-și construi „skins” personalizate. Sistemul de operare Fire de la Amazon pe tablete și televizoare Fire se bazează, de asemenea, pe AOSP.

Google dă o actualizare pentru AOSP, apoi depinde de producători să o ia, să implementeze personalizările și să trimită actualizarea pe dispozitivele sale. Singurele dispozitive pe care Google însuși le actualizează sunt liniile Pixel de telefoane și tablete. Producătorii sunt responsabili pentru actualizarea propriilor dispozitive.

Nu ar trebui să te gândești la Android ca la un singur organism. Skin-urile producătorului sunt toate pe cicluri de lansare diferite. Este posibil ca telefonul tău Samsung Galaxy să nu aibă cea mai recentă versiune de Android, dar ar putea avea cea mai recentă versiune de One UI – versiunea de Android Samsung. Asta este, probabil, mai important.

Cum se actualizează telefoanele cu Android

Actualizarea unui dispozitiv Android depinde foarte mult de dispozitivul pe care îl ai și dacă este disponibilă sau nu o actualizare. Cu toate acestea, procesul de verificare a unei actualizări este, în general, foarte similar pe toate dispozitivele. Când este disponibilă o actualizare, sistemul te va ghida prin instalarea acesteia.

Uneori, o actualizare este disponibilă pentru dispozitivul tău, dar poate dura ceva timp să apară. În unele cazuri, actualizările nu apar pe dispozitive. În orice caz, este posibil să „încarci” manual o actualizare cu fișiere oficiale de la producător.