Tehnologie

Google trebuie să scoată din buzunare o sumă fabuloasă. Cum ți-a încălcat gigantul drepturile

În 2020, Google a fost dat în judecată sub acuzația că monitoriza activitățile utilizatorilor Chrome chiar și atunci când aceștia foloseau modul Incognito.

Vezi și: Google, la 25 de ani: Produsele “revoluționare” cu care a eșuat de-a lungul timpului

Googlea dat la pace cu acuzatorii

Acum, după o încercare eșuată de a obține respingerea acuzațiilor, compania a convenit să rezolve plângerea inițială care solicita despăgubiri de 5 miliarde de dolari.

Potrivit Reuters și The Washington Post, niciuna dintre părți nu a făcut publice detaliile acordului, dar deja au convenit asupra termenilor pe care îi prezintă instanței pentru aprobare în luna februarie.

În momentul în care reclamanții au depus plângerea, au afirmat că Google folosea instrumente precum Analytics, aplicații și modulele pentru browser pentru a monitoriza utilizatorii.

Au argumentat că, prin urmărirea cuiva în modul Incognito, compania îi determina fals pe oameni să creadă că pot controla informațiile pe care sunt dispuși să le împărtășească.

Vezi și: Ce face Google cu banii utilizatorilor, inclusiv ai românilor: cumpărăturile care te pun pe gânduri, se pregătesc de viitor

Modul Incognito te poate păcăli

La momentul respectiv, un purtător de cuvânt al Google a declarat că, deși modul Incognito nu salvează activitatea utilizatorului pe dispozitiv, site-urile încă ar putea colecta informațiile în timpul sesiunii.

Plângerea reclamanților a prezentat e-mailuri interne care, presupus, arătau conversații între executivii Google, demonstrând că gigantul monitoriza utilizarea browserului Incognito pentru a vinde reclame și a urmări traficul web.

Plângerea i-a acuzat pe cei de la Google că au încălcat legile federale privind interceptarea comunicațiilor și legile de confidențialitate din California și se solicitau până la 5.000 de dolari pentru fiecare utilizator afectat.

Ei au susținut că milioane de persoane care au folosit modul Incognito începând cu anul 2016 au fost probabil afectate, ceea ce explică daunele masive pe care le cereau de la companie.

Vezi și: Schimbarea de la Google care te va lua prin surprindere. Ce se întâmplă cu funcția de căutare