Tehnologie

VIDEO Elon Musk, AI, Chat GPT4, The Last of Us, Metaverse – Playtech News Bytes 37

Playtech News Bytes a ajuns la episodul treizeci și șapte, motiv pentru care, și de această dată, atragem atenția asupra celor mai interesante subiecte din ultima săptămână, într-un format prietenos și ușor de urmărit, mai ales de pe ecranul telefonului.

Un oraș din România un folosește un sistem inteligent pentru iluminatul stradal

Orașul Buhuși din județul Bacău beneficiază de un proiect cu fonduri europene ce vizează iluminatul public prin stâlpi cu panouri fotovoltaice și turbine eoliene. Sistemul inteligent este montat pe mai multe străzi, având scopul de a furniza energie de la soare și vânt. Dacă panourile fotovoltaice nu se încarcă destul din cauza norilor, turbinele eoliene reușesc să acopere deficiența. Autoritățile locale au în plan și iluminatul stradal prin leduri

Elon Musk şi alţi experţi în tehnologie cer o „pauză” în dezvoltarea inteligenței artificiale

Vestea săptămânii din domeniul inteligenței artificiale a fost că Elon Musk și peste o mie de experți au cerut într-o scrisoare deschisă o pauză de șase luni în antrenarea sistemelor A.I. mai puternice decât GPT-4. El spune că în ultimele luni, laboratoarele de inteligenţă artificială au fost blocate într-o cursă scăpată de sub control pentru a dezvolta şi desfăşura tehnologii AI din ce în ce mai puternice pe care nimeni – nici măcar creatorii lor – nu le pot înţelege, prezice sau controla în mod fiabil. Scrisoarea propune crearea unor protocoale de siguranţă comune care să fie verificate de experţi, pentru a se asigura că sistemele care aderă la acestea sunt sigure.

Se pare că șansarea pentru PC a jocului The Last of Us: Part One a fost un dezastru

Lansarea jocului pe calculator a fost una turbulentă, 67% din recenziile jocului fiind la un moment dat negative. Una dintre problemele principale pare a fi legată de „shader”, partea care se ocupă cu calcularea luminozității, a umbrelor și culorilor în timpul rulării unui joc. Dar gamerii au relatat că au avut probleme de tot felul, plângându-se că portarea pentru PC nu a fost optimizată corespunzător. Deși comentariile au fost aspre, creatorii jocului sunt optimiști și sărbătoresc lansarea. Într-un comunicat de presă, Naughty Dog a ținut seama de nenumăratele plângeri despre The Last of Us Part 1 și spune că le va „investiga în mod activ”.

Turiştii „smart” îşi plănuiesc vacanţele virtuale în Metaverse

În ciuda  provocărilor şi criticilor legate de Metavers, există încă mulţi utilizatori care îşi plănuiesc vacanţele în mediul digital, atraşi de posibilitatea de a explora lumi fantastice, de a se exprima liber şi de a se conecta cu alţi oameni din întreaga lume. Potrivit unui sondaj din 2022, 91% dintre respondenţi au declarat că ar fi interesaţi să viziteze Metaverse în viitor. Unii dintre aceşti utilizatori au deja experienţe în platformă, prin intermediul unor canale precum The Sandbox sau Decentraland care le permit să creeze, să cumpere şi să vândă terenuri virtuale, clădiri, artă sau jocuri folosind criptomonede şi NFT-uri.

O echipă de studenţi a inventat o mașină care curăţă aerul de CO2

Zem este un vehicul electric alimentat cu energie solară care curăţă aerul poluat de carbon, în timp ce este condus. Această maşină “magică” super sportivă şi elegantă a fost descrisă drept „mâncătoare de carbon”. Vehiculul a fost dezvoltat de o echipă de studenţi de la o Universitate de Tehnologie din Ţările de jos. Obiectivul echipei a fost „mobilitatea cu emisii zero”. Soluţia a venit prin intermediul a două filtre pe partea inferioară a maşinii care îşi fac treaba în timp ce maşina este în mişcare.