Tehnologie

Așa înțelegi eșecul Threads, cum îți înșală încrederea Meta. Țara din care a fost desființată aplicația de chat, precedentul a fost creat

Meta va închide Threads în Turcia începând cu data de 29 aprilie, în urma unei hotărâri provizorii din partea Autorității Turce pentru Concurență (TCA) împotriva partajării automate a datelor cu Instagram.

Threads se închide în Turcia

TCA a decis că eventuala conectare Threads și Instagram fără consimțământul utilizatorilor „va duce la prejudicii ireparabile” și că Meta „a abuzat de poziția sa dominantă” în industrie prin această practică. De asemenea, TCA a sugerat că legătura există în principal pentru a crește „puterea de piață” a companiei.

În loc să facă modificări în modul în care Instagram și Threads se integrează în regiune, Meta retrage aplicația social media în devenire. Compania afirmă că aceasta este doar o măsură temporară în timp ce lucrează pentru a contesta hotărârea, însă nu există un cronometru pentru aceasta. Între timp, Meta sugerează utilizatorilor din Turcia să-și dezactiveze conturile sau să le șteargă complet. Cei care le dezactivează vor avea postările și interacțiunile lor restaurate „dacă Threads se întoarce” în țară.

Reglementatorii turci nu sunt singurii care consideră că legătura automată între Threads și Instagram este, cel mult, puțin ciudată. A fost un punct de dispută încă de la lansarea platformei anul trecut. Aplicațiile erau atât de strâns legate încât utilizatorii nu puteau șterge un cont Threads fără să-și distrugă contul de Instagram, deși Meta a remediat acest lucru acum câteva luni.

Meta nu ține cont de dorințele utilizatorilor

De asemenea, Meta a început să promoveze postările Threads pe Facebook și Instagram fără consimțământul utilizatorilor, permițând în cele din urmă oamenilor să renunțe la „caracteristica”, să zicem, „automată”. Acesta este tipul de partajare automată a datelor care a stârnit nemulțumirea TCA, conducând la hotărârea recentă.

De asemenea, aceasta nu este prima bătălie regulatoare dintre Meta și Turcia. Țara a amendat Meta cu 18,6 milioane de dolari în 2022 pentru partajarea de date între aplicațiile sale, conform unui raport al TechCrunch. Aceasta este o presupusă încălcare a legilor de concurență ale țării. Turcia a cerut Meta să prezinte documente detaliate privind eforturile sale de a opri încălcarea acestor legi, dar reglementatorii turci au spus că explicațiile au fost insuficiente. Ca atare, țara a impus Meta cu amenzi suplimentare, în valoare de 160.000 de dolari în fiecare zi.