Tehnologie

Ce este Perplexity, noua „fiță” în inteligența artificială. Cum îl folosești și cât de bun este chatbot-ul, de fapt

Perplexity AI este un motor de căutare conversațională bazat pe inteligență artificială. Chiar dacă numele nu spune prea mult la prima vedere, acesta ar putea fi unul dintre cele mai utile instrumente AI de astăzi, în funcție de nevoile tale.

CEO-ul gigantului AI NVIDIA, Jensen Huang, spune că folosește Perplexity AI „aproape în fiecare zi” pentru cercetare, deci este clar că restul dintre noi ar trebui măcar să știm ce este Perplexity.

Ce este, mai exact, Perplexity AI

Perplexity AI este un motor de căutare AI conversațional. Cu toate acestea, Perplexity este construit de la zero pentru a fi un motor de căutare alimentat de AI, și nu un chatbot cu un motor de căutare înfipt în el.

Este conceput pentru a oferi răspunsuri precise, pentru a furniza citate și pentru a te ajuta, în definitiv.

Este important de menționat că există două niveluri de Perplexity: o versiune gratuită și apoi un mod pro, plătit, care costă aproximativ 20 de dolari lunar, cu excepția cazului în care plătești anual, caz în care efectiv primești două luni gratuite.

Cum să folosești AI-ul

Dacă știi să folosești motoarele de căutare existente, atunci ești cam la 90% pe drumul cel bun spre Perplexity.

Dacă ai folosit ChatGPT, interfața pentru Perplexity va fi destul de familiară. Tot ce trebuie să faci este să tastezi întrebarea și Perplexity va căuta pe web și în propriile sale cunoștințe pentru a compila un rezumat.

Căutările sunt salvate în panoul din stânga sub Bibliotecă, astfel încât să puteți parcurge informațiile mai târziu sau să adăugați mai mult la acel fir.

Acest lucru face ca Perplexity să fie un instrument de cercetare enorm de util pentru aproape oricine. Versiunea Pro menționată anterior arată și funcționează la fel. De fapt, versiunea gratuită pare suficientă pentru nevoile fiecăruia, așadar nu prea are sens să plătești abonamentul de 20 de dolari.