Tehnologie

YouTube integrează inteligența artificială în clipuri: cum îi ajută pe creatorii de conținut

Următorul rezumat video pe care îl vezi online s-ar putea să nu fie gândit sau realizat de un om. YouTube testează rezumate video generate de inteligență artificială care vor apărea pe paginile de căutare ale platformei.

Textul va fi menit să ofere o „prezentare rapidă” a unui clip pentru a te ajuta să decizi dacă merită vizionat. Compania se grăbește să sublinieze că acestea nu înlocuiesc descrierile video ale creatorilor.

Momentan, funcția YouTube nu va fi disponibilă tuturor

Testul va fi vizibil doar pentru un „număr limitat” de videoclipuri în limba engleză și numai pentru unii utilizatori.

Într-o declarație pentru publicația Engadget, un purtător de cuvânt al YouTube a spus că rezumatele vor apărea pe dispozitivele mobile pentru videoclipuri cu instrucțiuni, videoclipuri de cumpărături și vloguri.

YouTube le-a oferit utilizatorilor câteva funcții de previzualizare în ultimele săptămâni, după cum explică Android Police. Abonații Premium ar putea bloca ecranul în timpul redării, pentru a preveni comenzile accidentale.

De asemenea, ai opțiunea de a transforma comentariile în clipuri scurte complet noi.

Experimentul se întâmplă la aproape trei ani după ce YouTube a început să testeze capitole video produse de AI, dar acest ultim efort face parte dintr-un impuls mai amplu al diviziei de AI generativ, de la Google.

Gigantul și-a prezentat chatbot-ul Bard și folosește tehnologia pentru a produce totul, de la șabloane de foi de calcul până la articole de știri întregi, dacă nu întotdeauna pentru consumul public, din motive evidente.

Cu toate acestea, funcția de rezumat YouTube poate fi una dintre extensiile mai logice. Serviciul de streaming video spune că, în fiecare minut, mai bine de 500 de ore de conținut sunt încărcate, astfel că funcția s-ar putea să vină în ajutor.

Întrebarea este dacă rezumatele AI sunt sau nu suficient de precise. Google a avertizat că sistemele generative precum Bard pot fi predispuse la inexactități și informații greșite și încă nu este clar cât de bine funcționează experimentul YouTube, dar rămâne să ne convingem singuri.