Tehnologie

Windows 10 va primi o actualizare importantă: Ce se întâmplă cu sistemul de operare dezvoltat de Microsoft

Windows 10 va primi actualizarea sa finală de securitate în octombrie 2028. Acest program de actualizare de securitate extinsă va prelungi durata de viață a sistemului de operare cu trei ani.

Actualizare Windows 10

Chiar dacă Windows 10 primește în continuare „dragostea” Copilot AI, rămâne faptul că nu va mai primi actualizări de la data de încheiere a asistenței, 14 octombrie 2025, așa cum se menționează în postarea Microsoft IT Pro Blog. Totuși, pentru a se asigura că anumite companii – și potențial consumatorii individuali, mai târziu – au timp suficient pentru a se pregăti pentru eventuala actualizare, Microsoft va oferi în curând un program Extended Security Update (ESU) pentru Windows 10.

La fel ca programul similar realizat pentru Windows 7, organizațiile pot cumpăra actualizări de securitate extinse pentru Windows 10 – acum blocate la versiunea 22H2 – prin intermediul unui abonament anual, cu durata maximă de viață extinsă fiind de trei ani, adică până la 14 octombrie 2028. Rețineți că programul acoperă doar actualizări de securitate critice și importante și că nu va exista nici un suport tehnic în afara acestor corecții.

Vezi și: Microsoft a terminat cu actualizările majore pentru Windows 10: începe era Windows 11

O soluție alternativă la cele de mai sus este migrarea computerelor Windows 10 la Windows 11 în cloud, prin abonament la Windows 365. În acest fel, sistemul actual Windows 10 din aceste mașini va beneficia de actualizările de securitate extinse fără costuri suplimentare, dar totuși doar pentru maximum trei ani.

Desigur, Microsoft ar prefera să faceți upgrade la Windows 11 într-un fel sau altul, dar așa cum a subliniat Ars Technica, de data aceasta gigantul tehnologic intenționează să extindă programul ESU pentru utilizatori. Acesta nu a fost cazul programului ESU al Windows 7, care arată că Microsoft este conștient de dominația Windows 10 chiar și astăzi – până la 68,02%, față de doar 26,63% pentru Windows 11, conform Statcounter (din noiembrie 2023).

Vezi și: Microsoft continuă să folosească o strategie enervantă: ce se întâmplă cu Windows 11