Tehnologie

Inteligența artificială, în vizorul Uniunii Europene. AI-ul va trebui să respecte legi, de acum încolo

Parlamentul European și statele membre ale Uniunii Europene se străduiesc să ajungă la un acord în ceea ce privește o legislație fără precedent legată de inteligența artificială.

Vezi și: Google împlinește 25 de ani: motorul de căutare a revoluționat modul în care accesăm informații, dar va supraviețui inteligenței artificiale?

Uniunea Europeană ia măsuri

În cadrul discuțiilor de miercuri, se caută o înțelegere pentru a reglementa utilizarea inteligenței artificiale, după luni de negocieri complexe privind abordarea fenomenului ChatGPT.

Uniunea Europeană își propune să devină prima entitate mondială echipată cu un cadru legislativ amplu, menit să limiteze posibilele derapaje ale AI, protejând, în același timp, inovația.

Potrivit mai multor surse, un acord final rămâne incert, iar în cazul unui eșec, s-ar putea impune o nouă reuniune în ianuarie pentru continuarea negocierilor.

Procesul legislativ, inițiat în aprilie 2021 de către Comisie, a fost pus în dificultate la finalul anului trecut de apariția ChatGPT, un generator de texte dezvoltat de compania californiană OpenAI, capabil să redacteze eseuri, poezii sau traduceri în doar câteva secunde. Acesta a fost rapid urmat de Bard (Google) și Llama (Meta).

Creșterea numărului de imagini false, care par adesea mai autentice decât cele reale, pe platformele de socializare, a alertat opinia publică asupra pericolelor manipulării informațiilor.

Fenomenul inteligenței artificiale generative a fost inclus în negocierile actuale la cererea deputaților europeni, aceștia insistând asupra unei abordări etice și a unei supravegheri riguroase.

Vezi și: Google rezolvă cea mai mare problemă a operelor realizate de inteligența artificială. Cum le identifici

Inteligența artificială, sub lupa legii

„Germania, Franța și Italia se opun unei reglementări specifice privind AI generativă și blochează includerea acesteia în legislație”, a sintetizat eurodeputatul conservator Axel Voss, care susține o mai mare transparență în ceea ce privește algoritmii și bazele de date gigantice care stau la baza acestor sisteme.

Propunerea de text discutată miercuri cuprinde reguli pentru asigurarea calității datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor și pentru a verifica conformitatea cu legislația privind drepturile de autor.

Aceste restricții urmează să fie aplicate doar sistemelor care depășesc anumite limite în ceea ce privește puterea de calcul și numărul de companii utilizatoare.

Vezi și: Google te încurajează să folosești inteligența artificială la muncă: Ce instrumente creează pentru agențiile de publicitate