Tehnologie

Meta, dată in judecată din nou. Ce se întâmplă pe Facebook și Instagram, acuzațiile care i se aduc gigantului

New Mexico este cea mai recentă jurisdicție care acuză Meta că nu a reușit să protejeze utilizatorii mai tineri.

Oficiul procurorului general al statului a intentat proces împotriva companiei în această săptămână, după ce anchetatorii au creat conturi de test pe Instagram și Facebook în care s-au prezentat ca preadolescenți sau adolescenți.

Vezi și: Cum te transformă Meta în cobai pentru a-și antrena sistemul de inteligență artificială. Facebook și Intagram, principalele „surse”

Conturi false, cu fotografii generate de inteligența artificială

Au fost folosite fotografii de profil generate de AI pentru aceste conturi, pentru a demonstra cauza.

Oficiul procurorului general susține că aceste conturi au fost bombardate de mesaje și imagini explicite, împreună cu propuneri sexuale din partea utilizatorilor. A mai fost susținut că algoritmii Meta au recomandat conținut sexual conturilor de test.

Procesul susține că „Meta a permis Facebook și Instagram să devină o piață pentru prădători în căutare de copii de care să profite”, conform The Wall Street Journal.

În plus, se afirmă că Meta nu a luat măsuri pentru a opri persoanele sub 13 ani să folosească platformele sale și că CEO-ul Mark Zuckerberg este personal responsabil pentru alegerile de produse care au crescut riscurile pentru copii.

Pentru a ocoli restricțiile de vârstă ale rețelelor de socializare, anchetatorii au furnizat companiei date de naștere ale unor adulți în timp ce inițiau conturi false pentru patru copii.

Vezi și: Meta integrează inteligența artificială: editarea generativă a imaginilor AI vine pe Instagram

Meta, sub acuzare

Procesul susține că, printre altele, conturile au primit imagini cu conținut sexual și oferte de plată pentru sex.

La două zile după ce anchetatorii au creat un cont pentru o fată fictivă de 13 ani, algoritmii Meta au sugerat să urmărească un cont de Facebook cu peste 119.000 de urmăritori care posta materiale pornografice pentru adulți.

Anchetatorii au semnalat materiale inadecvate, inclusiv unele imagini care păreau să fie cu fete goale minore, prin sistemele de raportare ale Meta.

Conform procesului, sistemele companiei au considerat adesea aceste imagini acceptabile pe platformele lor.

Într-o declarație pentru Journal, gigantul a spus că acordă prioritate siguranței copiilor și investește masiv în echipe de siguranță.

Vezi și: Meta reinventează Facebook copiind Instagram. Ce va fi nou, ce pe cine ajută, de fapt