Tehnologie

Un bărbat și-a construit casa din două avioane de pasageri, cu costuri de sub 200 de euro pe lună. Cum arată „vila” cu aripi

În inima Texasului, Joe Axline a dat viață unui vis neconvențional. Inspirat de un personaj dintr-un serial TV al anilor ’70, „The Magician”, care își rezolva cazurile de la bordul avionului său, Axline a transformat această fascinație timpurie într-un proiect de viață. După o carieră în aviație și în IT, urmată de o viață de familie, divorțul său din 2011 a devenit punctul de cotitură spre „Proiectul Libertate” – o casă construit din două fuselaje de avion.

Achiziția Terenului și a Avioanelor

Cu economii considerabile, Axline a achiziționat un teren în apropierea unui aeroport privat din Brookshire, Texas, alegând astfel un loc fără restricțiile asociațiilor de proprietari. Primul pas a fost găsirea unui McDonnell Douglas DC-9, fuselajul unei aeronave Spirit Airlines fără aripi, care fusese anterior o atracție într-un parc de distracții pentru copii dintr-un mall din Florida. Cu un cockpit complet restaurat, care reflecta interiorul original din anii ’70, Axline a adăugat acest avion la colecția sa în primăvara anului următor. Nu după mult timp, a cumpărat și un fuselaj frontal de 60 de picioare al unui McDonnell Douglas MD-80 din Arkansas.

Transportul și Renovarea

Limitarea lungimii structurilor la 60 de picioare a fost o decizie strategică pentru a reduce costurile de transport. A fost nevoie de fundații solide de oțel și de ciment pentru a susține noile „clădiri”. Fuselajul MD-80, ajuns pe proprietate în decembrie 2011, avea să devină locuința principală a lui Axline.

Renovările au necesitat îndepărtarea tavanului și a compartimentelor de bagaje, instalarea sistemelor de canalizare și apă, a cablurilor electrice și a izolației. Transformarea avionului într-un spațiu locuibil a fost un proces îndelungat, dar până în august 2012, Axline s-a mutat în noua sa casă cu aripi.

Amenajarea și Decorul Interior

Fuselajul a fost golit de mocheta veche și înlocuită cu pardoseală de vinil. De asemenea, Axline a păstrat unele caracteristici originale ale avionului, precum ferestrele, obloanele și unele compartimente superioare. Băile și-au păstrat semnalizările de avertizare, chiar dacă nu mai sunt operaționale.

Viața în „Vila” cu Aripi

Locuința lui Axline dispune de un dormitor și alte două paturi pentru când îi vin copiii în vizită. Îi place să trăiască în avion pentru că livingul, masa de luat masa, bucătăria și spațiul de lucru sunt toate în imediata apropiere. Comparativ cu o casă convențională de 5.000 de picioare pătrați, Axline găsește cei 600 de picioare pătrați ai avionului „fantastici”.

Viitorul Proiectului

Cheltuielile de întreținere lunară se ridică la aproximativ 200 de euro pentru electricitate, apă și taxe pe teren, toate costurile având legătură cu avioanele fiind achitate. Axline nu vede proprietatea ca pe o investiție, ci ca pe un cămin permanent: „Nu mă interesează dacă își crește sau își scade valoarea – nu contează pentru mine”, spune el. „Voi trăi aici până în ziua în care voi muri.”