Tehnologie

Tinerii români se visează lucrători în IT, pe zeci de mii de lei lunar: din păcate, le scapă din vedere un lucru

Piața muncii din România este invadată de tineri dornici de a-și construi o carieră în sectorul IT, motivați fiind de salariile foarte generoase de care beneficiază industria, atât în România, cât și în străinătate.

La evenimentele desfășurate cu scopul de a recruta angajați în IT, angajatorii înregistrează succese notabile, interesul tinerei generații pentru acest domeniu de activitate fiind mai mult decât evident.

Doar că tinerii noștri par să scape din vedere un aspect important, anume acela al cutremurelor ce au loc în industria de peste Ocean. Știm cu toții că marii giganți tech ai lumii, cu sediul în SUA, concediază masiv angajați la ora actuală.

Exemplele sunt nenumărate în acest sens, Amazon, Google și Microsoft fiind și ele pe listă, însă și unele companii de la noi din țară au ales să-și scadă cheltuielile în această perioadă apelând tot la restructurări în rândul personalului.

Tânăra generație visează la joburi extrem de bine plătite. Mulți nu vor să dea jos din pat fără 7.0000 de lei lunar, cel puțin

Între timp, tinerii par să fie vrăjiți de acest sector de activitate, iar această concluzie o putem contura ca urmare a datelor adunate în urma târgului de job-uri organizat în luna martie de Liga Studenţilor din Facultatea de Automatică şi Calculatoare (LSAC) din Universitatea Politehnică Bucureşti. Deși evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a doar două zile, au luat parte la el peste 6500 participanți și au fost înregistrate peste 33000 de aplicări.

Dacă ținem cont de datele oficiale care ne indică salariul mediu în industria IT românească, înțelegem de unde apare acest val de aplicări din partea tinerilor. La un salariu mediu net de peste 9.000 de lei, este firesc să avem atât de mulți doritori de afirmare pe această zonă. Pe de altă parte, șansele tinerilor de a fi angajați sunt uriașe, chiar și dacă nu au experiență, deoarece companiile de profil de la noi din țară se confruntă cu un deficit acut de lucrători. Estimările spun că piața muncii din sectorul IT are un deficit de aproximativ 600.000 de angajați.