Tehnologie

Tehnologia geotermală „revoluționară” fără carbon care va alimenta centrele de date Google

Tehnologia geotermală „revoluționară” produce 3,5 megawați de energie fără carbon. Situl Fervo Energy din Nevada este programat să alimenteze centrele de date Google.

Fervo Energy spune că a realizat o descoperire în tehnologia geotermală. A efectuat un test de sondă de 30 de zile într-un loc din nordul Nevadei și spune că a reușit să atingă un „debit de 63 de litri pe secundă la temperatură ridicată, care permite producția de electricitate de 3,5 megawați”.

Compania spune că testul a dus la înregistrări de debit și putere pentru un sistem geotermal îmbunătățit (EGS) și că a fost finalizat fără incidente.

Centrele de date ale Google vor fi alimentate de această tehnologie

Ca referință, un megawatt poate alimenta aproximativ 750 de case deodată. Fervo este de așteptat să conecteze situl său Project Red la rețea în acest an. Acesta va fi folosit pentru a alimenta centrele de date Google și unele dintre celelalte infrastructuri din Nevada ale companiei. Google și Fervo au semnat un acord în 2021 pentru a dezvolta un „proiect de energie geotermală de generație următoare”.

Aceasta este prima dată când o companie energetică arată că un EGS poate funcționa la scară comercială, potrivit Bloomberg. A fost un drum lung pentru a ajunge la acest punct, deoarece oamenii de știință au încercat să facă din EGS o realitate încă din anii 1970.

Pentru ca un sistem geotermal natural să producă electricitate, are nevoie de o combinație de permeabilitate la căldură, fluide și roci, după cum notează Bloomberg. În multe zone, roca are nivelurile necesare de căldură, dar nu suficientă permeabilitate pentru ca fluidul să curgă prin ea.

Un EGS creează această permeabilitate în mod artificial, forând adânc în subteran și injectând fluid pentru a crea fracturi în rocă. Această abordare poate crește considerabil numărul de locații potențiale pentru o centrală geotermală.

Fervo spune că este prima companie care „forează cu succes o pereche de puțuri orizontale pentru producția comercială geotermală, atingând lungimi laterale de peste nouă sute de metri, atingând o temperatură de 191°C și dovedind debitul controlat prin teste riguroase cu trasoare”.