Tehnologie

Țara care interzice utilizarea „recreativă” a TikTok, Twitter, Instagram: ce înseamnă asta, de fapt

Franța se alătură unei liste tot mai mari de state care spun că TikTok nu are niveluri suficiente de securitate cibernetică și protecție a datelor.

Franța a interzis utilizarea „recreativă” a TikTok, Twitter, Instagram și a altor aplicații pe telefoanele angajaților guvernamentali din cauza îngrijorărilor legate de măsurile insuficiente de securitate a datelor.

Interdicția urmează să intre în vigoare imediat, a scris vineri Ministerul Transformării Sectorului Public, pe Twitter.

„Pentru a garanta securitatea cibernetică a administrațiilor noastre și a funcționarilor publici, guvernul a decis să interzică aplicațiile recreative precum TikTok pe telefoanele profesionale ale funcționarilor publici”, a declarat Stanislas Guerini, conform Aljazeera.

Ce se întâmplă cu TikTok în Franța

El a adăugat că de câteva săptămâni, câțiva dintre partenerii europeni și internaționali ai Franței au adoptat măsuri pentru a restricționa sau interzice descărcarea și instalarea sau utilizarea aplicației de partajare video TikTok deținută de China de către administrațiile lor.

Guerini a spus că aplicațiile recreaționale nu au niveluri suficiente de securitate cibernetică și protecție a datelor pentru a fi implementate pe echipamentele administrațiilor, adăugând că derogările pot fi acordate din motive profesionale, cum ar fi comunicarea instituțională a unei administrații.

O serie de guverne și instituții au interzis TikTok în ultimele săptămâni, inclusiv Casa Albă, parlamentul Regatului Unit, administrațiile olandeze și belgiene, parlamentul din Noua Zeelandă și guvernele din Canada, India, Pakistan, Taiwan și Iordania.

Ca și în cazul celorlalte jurisdicții, Noua Zeelandă limitează accesul guvernului la TikTok din cauza temerilor de securitate. Oficialii din multe țări și-au exprimat îngrijorarea că compania-mamă a lui TikTok, ByteDance (care are sediul la Beijing) ar putea fi obligată să partajeze informații sensibile despre utilizatori, cum ar fi datele despre locație, cu China, din presupuse motive de securitate națională.

Preocupările cu privire la presupusele riscuri de securitate prezentate de TikTok au fost ridicate cel mai bine de către legislatorii americani și oficialii de securitate națională, care spun că datele colectate ale utilizatorilor de aplicație ar putea fi accesate de guvernul chinez.

Apelurile de a interzice TikTok de pe dispozitivele guvernamentale au luat amploare după ce directorul FBI, Christopher Wray, a declarat în noiembrie că prezintă riscuri pentru securitatea națională.