Tehnologie

Suspiciuni de fakenews, pe TikTok: ce i se reproșează gigantului chinez, pe cine afectează

Guvernul chinez este acuzat că ar putea folosi TikTok pentru a controla datele utilizatorilor dintr-o țară a lumii.

Mai exact, directorul FBI, Christopher Wray, a făcut această declarație în cadrul unei audieri în Senatul din SUA, afirmând că aplicația deținută de China provoacă îngrijorare masivă între oficiali.

El a mai spus, de asemenea, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru Informații a Senatului privind amenințările la adresa securității SUA la nivel mondial că guvernul din China ar putea, foarte bine, să folosească TikTok pentru a controla programe pe milioane de dispozitive și pentru a infuza fakenews în societatea americană, cu privire la situația cu Taiwan.

„Da, și aș dori să subliniez, în special cu privire la acest ultim aspect, că nu suntem siguri că am vedea multe dintre semnele exterioare ale acestui lucru, dacă s-ar întâmpla”, a declarat Christopher Wray, în contextul de față.

„Acesta este un instrument care, în cele din urmă, se află sub controlul guvernului chinez și, pentru mine, acest lucru strigă cu îngrijorare în ceea ce privește securitatea națională”, a mai spus, de asemenea, oficialul american.

TikTok, o problemă din ce în ce mai mare pentru americani

Reamintim că administrația de la Casa Albă a susținut legislația introdusă recent care interzice TikTok și alte tehnologii cu sediul în străinătate (mai ales dacă sunt chineze) în cazul în care se constată că acestea reprezintă amenințări la adresa securității naționale americane.

În prezent, TikTok este una dintre cele mai populare rețele de socializare din lume, dar și din Statele Unite ale Americii, aici având mai bine de 100 de milioane de utilizatori.

Directorul CIA, William Burns, dar și directorul Agenției Naționale de Securitate, Paul Nakasone, au fost și ei de acord, în cadrul audierii, reiterând că TikTok reprezintă, într-adevăr, o amenințare la adresa securității naționale a SUA.

În concluzie, putem spune că vorbim despre un nou tip de război, unul informatic de data aceasta. În mod absolut evident, aceste decizii nu vor duce la nimic bun, în ceea ce privește relația dintre SUA și China, și așa destul de fragilă.