Tehnologie

Steam Deck-ul are o funcție neașteptată: cum a fost utilizat de armata ucraineană

Un videoclip arată că dispozitivul portabil de succes al lui Valve este folosit într-un mod foarte neașteptat.

Steam Deck este o piesă hardware remarcabil de puternică, capabilă să facă tot felul de lucruri interesante. Dar armata ucraineană pare să fi găsit o utilizare pe care sunt destul de sigur că nu a fost anticipată în nicio întâlnire de proiectare a lui Valve: ca controler pentru o turelă de tun la distanță.

Fotografiile cu Steam Deck care se presupune că era folosită pentru a controla o turelă de arme au apărut pentru prima dată la mijlocul lunii aprilie, distribuite de TRO Media, dar păreau puțin suspecte: nu a existat nimic care să indice că Steam Deck-ul în cauză a fost folosit ca parte a armei.

Mai recent, totuși, a apărut un videoclip de la ceea ce pare a fi același eveniment, iar un Steam Deck este în mod clar folosit pentru a controla turela.

Scopul unei turele controlate de la distanță este evident: obții o armă în prima linie fără a expune oamenii care o folosesc la focul inamic. Subtitrarea tradusă automat din acest videoclip separat YouTube (care arată, de asemenea, Steam Deck în uz ca controler de turelă, dar nu are un unghi la fel de clar pe el) arată acest punct în mod explicit: „Îndepărtează o persoană de pe linia de foc, face posibilă furnizarea de sprijin fără a fi o țintă prioritară și a provoca focul inamicului asupra noastră.”

Foto – steam deck; Sursă – TRO Media

Dar de ce să folosești un Steam Deck pentru așa ceva?

De fapt, are foarte mult sens, conform cercetătorului Bellingcat Aric Toler, care a ajutat la descoperirea scurgerii de documente militare clasificate pe Discord în aprilie.

Steam Deck este destul de perfect când te gândești la asta”, a spus Toler pentru PC Gamer. „Client OS total nativ, controler excelent pe care îl puteți folosi, ecran tactil etc.”

„Este perfect logic ca Steam Deck să fie folosit, presupunând că software-ul este compatibil cu Linux (cu excepția cazului în care au trecut prin procesul grozav de pornire dublă a Windows pe un Steam Deck).”

Există un avantaj practic în utilizarea Steam Decks și în această aplicație. 399 USD pentru un model de bază Steam Deck nu este ieftin, dar Toler a spus că modulele de control pe astfel de sisteme pot fi „nebun de scumpe” și sunt, de asemenea, supuse controalelor la export, ceea ce înseamnă că pot fi dificil de achiziționat pentru națiunile nealiniate oficial.

Din videoclipul încorporat mai jos, iată o privire asupra interfeței de utilizare pentru controlul turelei de pe Steam Deck:

Turelele, numite Shablya – în ucraineană pentru „sabie” – au fost de fapt dezvoltate cu câțiva ani în urmă de compania ucraineană Global Dynamics. Sunt echipate cu imagini termice și un telemetru și pot manipula o serie de arme diferite, inclusiv mitraliere și lansatoare de grenade. În 2015, o campanie de crowdfunding desfășurată prin intermediul site-ului de crowdfunding militar și civil ucrainean People’s Project a strâns 12.000 USD pentru finanțarea și întreținerea a 10 turnulețe Shablya pentru armata ucraineană.

Potrivit site-ului ucrainean Vikna.tv, un lot de turnulețe Shallya a fost desfășurat recent cu Brigada 68 Jaeger din Ucraina. Unitatea a postat recent propriul videoclip al turelei în uz pe Facebook.

În mod ironic, niciunul dintre site-urile ucrainene care au găzduit sau partajat imaginile nu a făcut nicio mențiune despre prezența unui Steam Deck – în schimb, oamenii au văzut videoclipurile și au recunoscut dispozitivul care i-au atras atenția mai larg. Toler a speculat că forțele ucrainene „probabil au crezut că este un set de control standard” și, prin urmare, nu au făcut tam-tam în privința asta.