Tehnologie

SpaceX își va intensifica lansările în 2024 pentru Starlink: Ce planuri mărețe are compania spațială

SpaceX își va intensifica lansările în 2024 pentru serviciul Starlink de la satelit la celulă. Acesta vizează 144 de zboruri sau 12 zboruri pe lună anul viitor.

Planurile pentru Starlink

SpaceX intenționează să lanseze cât mai multe rachete în următoarele două luni și jumătate, în încercarea de a efectua o sută de zboruri până la sfârșitul anului, a declarat recent directorul companiei, Bill Gerstenmaier, Subcomitetului pentru spațiu și știință al Senatului SUA. El a mai dezvăluit că compania are un obiectiv și mai ambițios pentru 2024: să lanseze în jur de 12 zboruri pe lună, pentru un total de 144 de misiuni pentru întregul an. Potrivit unui oficial al companiei care a discutat cu Ars Technica, SpaceX intenționează să-și intensifice numărul de misiuni anul viitor, mai ales pentru a putea lansa oficial serviciul de telefonie mobilă prin satelit.

Vezi și China construiește o megaconstelație uriașă pe orbita Pământului: cum va rivaliza cu sateliții Starlink ai lui Elon Musk

„Cu cei două milioane de utilizatori ai noștri, avem nevoie de acea constelație reîmprospătată”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Ars.

„Vom analiza, de asemenea, comunicațiile directe către celulă cu Starlink și aceasta este o caracteristică cheie care va fi adăugată anul viitor, cu acele 144 de zboruri”.

2024, anul SpaceX

Compania a anunțat pentru prima dată serviciul, care va permite smartphone-urilor normale să se conecteze la sateliții săi, încă din 2022. A făcut revelația alături de T-Mobile, care a promis că va face capacitatea accesibilă abonaților săi. CEO-ul T-Mobile, Mike Sievert, a comparat tehnologia cu punerea unui turn celular pe cer și a spus că ar putea elimina zonele moarte într-o zi, permițând oamenilor să intre cu ușurință în contact cu cei dragi, chiar dacă aceștia se află în mijlocul oceanului. Vicepreședintele SpaceX al vânzărilor pentru întreprinderi Starlink, Jonathan Hofeller, a mai spus la începutul acestui an că compania se pregătește să înceapă testarea serviciului.

Vezi și Ce e proiectul Starlink, una dintre ”nebuniile” lui Elon Musk

Vezi și Apariția de pe cerul României, în miez de noapte. Sute de români au filmat momentul în care sateliții lui Elon Musk au traversat țara

După cum notează Ars, SpaceX a spus anterior că capacitatea va necesita sateliți mai mari care se vor lansa la bordul vehiculului Starship al companiei. Cu toate acestea, racheta gigantică nu este încă operațională, iar compania a trebuit să proiecteze un satelit Starlink de dimensiuni medii care să poată zbura pe rachetele sale Falcon 9. Acel satelit este mai mare decât modelele mai vechi, dar mai mic decât cele necesare pentru a activa serviciile de voce și date. SpaceX nu intenționează să lanseze voce și date Starlink până în 2025 și va introduce capacitatea sa directă către celulă cu acoperire de mesaje text abia anul viitor.