Tehnologie

Scenariul desprins din Black Mirror: tehnica prin care oamenii de știință pot construi o imagine 3D din reflexiile ochilor tăi

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au dezvoltat o tehnică ciudată care poate reconstrui imagini 3D din reflexiile din ochi, bazându-se pe un model de rețea neuronală, numit câmpuri radiante neuronale (NeRF).

Pe site-ul lor, cercetătorii arată unele dintre realizările lor impresionante, cum ar fi calculul unei redări 3D neclare a unei jucării Kirby, reflectată în ochiul unui subiect. De asemenea, au reușit să redea în mod primitiv scene simple, cum ar fi o sală de clasă.

Fotografiile pe care le-au făcut nu au însă o rezoluție foarte înaltă. De asemenea, condițiile de iluminare ar trebui să fie foarte, foarte specifice.

Reflexia din ochii tăi devine imagine 3D

În mod admirabil, cercetătorii au încercat să reconstituie ceea ce s-a reflectat în ochii lui Miley Cyrus și Lady Gaga, în videoclipurile lor muzicale, dar în cel mai bun caz, rezultatele lor au scos doar forme neclare și negre. O formă, susțin ei, seamănă oarecum cu un trunchi superior.

Totuși, este o muncă impresionantă și foarte inteligentă. Potrivit unui studiu despre acest proiect futurist, majoritatea aplicațiilor NeRF necesită mai multe camere în mișcare care captează o scenă, pentru a genera o randare 3D. Această nouă tehnică necesită doar o singură cameră fixă și un glob ocular.

Cercetătorii au profitat de geometria corneei umane, care este „aproximativ” aceeași pentru adulții sănătoși. Acest fapt convenabil le-a permis să măsoare numărul de pixeli pe care o cornee îl ocupă într-o imagine și să-l folosească pentru a poziționa ochii în spațiu.

A face acest lucru cu precizie, totuși, este o provocare majoră, iar iriții colorați care împiedică masiv reflexiile încurcă lucrurile și mai mult. Deși au metodele lor pentru a ocoli oarecum aceste obstacole, sunt departe de a fi perfecte.

Deci, cu alte cuvinte, nu este chiar Black Mirror sau CSI, care poate ghici o reflexie a globului ocular din înregistrările CCTV – dar s-ar putea să ajungă acolo.