Tehnologie

Cea mai recentă variantă Mozilla Firefox, disponibilă: ce este nou

Nu a trecut mult timp de la ultima actualizare majoră a Firefox, dar varianta 115 deja se pregătește să iasă la interval.

Noua actualizare are combinația obișnuită de funcții noi și îmbunătățiri, dar reprezintă și sfârșitul drumului pentru versiunile mai vechi de Windows.

Firefox 115 nu are caracteristici noi semnificative, cum ar fi noua experiență Picture-in-Picture introdusă în versiunea 113, dar există multe modificări mai mici pentru a face browserul și mai bun.

Decodarea video hardware este acum activată pentru computerele Linux cu plăci grafice Intel, acțiunile de anulare și refacere sunt și ele disponibile în câmpurile de parole, iar meniul derulant al managerului de file are butoane de închidere.

Mozilla Firefox va fi mai bun și pe Android

Browserul Android are, de asemenea, un nou buton de căutare în bara de adrese pentru a comuta rapid motoarele de și pentru a accesa marcajele și istoricul browserului.

Mozilla îmbunătățește, de asemenea, instrumentul de migrare a browserului Firefox, care este folosit pentru a transfera date din alte browsere web în profilul Firefox.

Noul asistent de migrare, care a fost lansat lent în Firefox 114, este complet activat în mod implicit. De asemenea, Firefox acceptă acum importarea metodelor de plată din browserele bazate pe Chrome.

Firefox 115 va fi ultima actualizare pentru Windows 7, 8 și 8.1, însă Mozilla nu renunță la toate sistemele de operare deocamdată.

Google Chrome, Microsoft Edge, Vivaldi și majoritatea celorlalte browsere bazate pe Chromium au renunțat la suportul pentru Windows 7, 8 și 8.1 la începutul acestui an.

Asta a lăsat Firefox ca ultimul browser mainstream rămas care acceptă în continuare versiuni Windows anterioare Windows 10.

Mozilla s-a angajat să facă încă un set de remedieri de securitate, dar după aceea, nu va mai exista o modalitate sigură de a naviga pe web pe versiunile Windows înainte de 10.

Într-o notă similară, Microsoft va înceta suportul pentru Windows 10 la un an după aceea, în octombrie 2025. Nu este clar când anume vor începe browserele web să necesite Windows 11 cel puțin.