Tehnologie

Getty Images, dată în judecată de un fotograf: ce a încălcat gigantul

Un celebru fotograf muzical a dat în judecată Getty Images pentru că ar fi vândut unele dintre cele mai emblematice imagini ale sale fără a încheia un acord cu el.

Alec Byrne a lansat un proces pentru încălcarea drepturilor de autor împotriva Getty Images, susținând că compania a vândut fotografii populare pe care le-a făcut cu artiști precum ABBA și Fleetwood Mac.

Potrivit Law.com, Bryne, care a documentat scena muzicală londoneze din anii 1960 și 1970, susține că „cel puțin 175 de clienți Getty Images au descărcat și copiat una sau mai multe fotografii prin opțiunea de abonament „Acces Premium”.

În documentele instanței, fotograful Bryne susține, de asemenea, că „cel puțin 62 de clienți au achiziționat licențe „a la carte”” pentru imagini.

O fotografie cu trupa ABBA, motiv de dispută

Plângerea, depusă la Tribunalul Districtual al Districtului Central al Californiei din Los Angeles pe 26 iunie, se concentrează în special pe o fotografie cu ABBA.

Bryne spune că această imagine specifică a ABBA a fost printre „o serie de fotografii ale grupului muzical” pe care le-a fotografiat în „studioul său privat din Londra”, în decembrie 1974.

Cu toate acestea, fotograful susține că a aflat că Getty Images acorda licențe abia în 2021.

Bryne susține că publicații precum The Los Angeles Times, Vox și Dotdash au „publicat” și „afișează în prezent fotografia ABBA”.

În plângerea sa, Bryne susține, de asemenea, că Getty Images a vândut fotografii pe care le-a făcut soliștilor trupei Bee Gees, Barry Gibb și Alvin Stardust. Law.com raportează că Bryne nu a putut fi contactat pentru comentarii.

La rândul său, la începutul acestui an, Getty Images a dat în judecată Stable Diffusion, susținând că generatorul de imagini cu inteligență artificială a furat peste 12 milioane de fotografii protejate prin drepturi de autor.

Agenția foto a intentat un proces împotriva companiei și solicită până la 150.000 de dolari per încălcare, sau până la 1,8 trilioane de dolari.