Tehnologie

Robotul autonom care îți face vinul mai bun: Cum funcționează

Un robot autonom, numit ICARO X4, și dezvoltat de compania italiană Maschio Gaspardo, este utilizat pentru a elimina ciupercile și mucegaiul din vița de vie folosind lumină UV-C.

Robotul autonom care curăță vița de vie

Robotul oferă o alternativă la utilizarea substanțelor chimice, care de obicei nu sunt ecologice, conform presei străine. Robotul poate opera fără intervenția umană și poate decide singur momentul optim pentru tratament, luând în considerare factori precum umiditatea și temperatura ambientală.

Echipat cu propria stație meteo și algoritmi adaptați la condițiile de lucru, ICARO X4 folosește două „aripi” pliabile care emit radiații UV-C apropiate de frunzele viței de vie în timpul funcționării. Numele său vine de la Icarus din mitologia greacă, care a folosit aripi din ceară pentru a zbura din labirint.

Vezi și: Roboții ne iau locurile de muncă: Un robot alimentat de AI face treaba oamenilor în această fermă VIDEO

Luminile UV-C sunt calibrate pentru a distruge virusuri și bacterii, inclusiv Sars-CoV-2, și generează ozon în interacțiune cu aerul, un gaz cu efect oxidant puternic. Conform producătorului, fiecare robot poate acoperi 15 hectare de viță de vie și poate reduce consumul de fungicide cu până la 70%. Vehiculul este echipat cu motoare electrice alimentate de baterii, dar poate fi dotat și cu un motor diesel pentru a extinde autonomia la 72 de ore consecutive.

Până în prezent, cinci astfel de roboți sunt în uz în Italia și Franța, iar costul unui astfel de vehicul este de 115.000 de euro. De asemenea, roboți similari sunt folosiți pentru igienizarea interiorului avioanelor comerciale, precum modelul Honeywell UV Cabin System, care poate curăța un avion de dimensiuni medii în doar zece minute, la un cost redus.

În video-ul de mai jos, îl poți vedea „în acțiune”.

Vezi și: Un robot Tesla „și-a pierdut răbdarea” și a atacat un muncitor de la fabrica lui Elon Musk VIDEO