Tehnologie

Rețeaua de socializare care adoptă o poziție dură împotriva deepfake-urilor

Twitch interzice deja imaginile și videoclipurile deepfake explicite, dar acum ia o poziție mai dură împotriva lor.

Serviciul de livestreaming își actualizează politica privind nuditatea adulților, pentru a include interzicerea NCEI sintetice (imagini de exploatare neconsensuale). De asemenea, revizuiește politicile de violență sexuală și exploatare, pentru a clarifica faptul că realizarea și partajarea intenționată a deepfake-urilor neconsensuale pot duce la interdicția pe platformă.

Twitch, dură la adresa deepfake

Modificările politicii ar trebui să intre în vigoare luna următoare. Claritatea adăugată și limbajul modernizat vor descuraja potențialii infractori, spune compania. De asemenea, organizează o tabără virtuală pentru creatori, cu expertul NCEI, Zara Ward, pe 14 martie, pentru a ajuta la identificarea și rezolvarea deepfake-urilor rău intenționate.

Ca referință, actualizarea vine după un incident în care cunoscutul streamer Atrioc a afișat pentru scurt timp o filă de browser cu un site web care vinde acces la deepfake ale streamer-urilor Twitch feminini, inclusiv unii creatori de mare profil. De atunci, Atrioc și-a cerut scuze, dar asta i-a lăsat în continuare furioși pe utilizatori. Niciuna dintre femei nu a fost de acord cu aceste imagini.

Femeile de pe Twitch nu sunt străine de hărțuire. Twitch a adăugat mai multe instrumente pentru a descuraja hărțuirea și trolling-ul, dar criticii au acuzat compania și că implementează reguli confuze care permit abuzul și forțează femeile să se îmbrace conservator.

Deepfake-urile pot fi folosite în scopuri pozitive, cum ar fi videoclipuri muzicale inteligente. Cu toate acestea, versiunile neconsensuale rămân o problemă și au provocat represiuni guvernamentale. Țări precum Marea Britanie fie adoptă, fie elaborează legi care incriminează distribuirea unor astfel de deepfake. În acest sens, Twitch doar adaugă un alt mecanism pentru a ajuta la limitarea răspândirii acestui conținut.

Fenomenul deepfake de manipulare a clipurilor video cu fețele altor oameni a început să facă valuri și în România, nu doar în străinătate, iar consecințele nu au întârziat să apară.