Ce faci dacă nu ai semnal la telefon: soluțiile simple pentru conversații fără întreruperi
Trimiți mesaje, te conversezi pe telefon sau transmiți live pe o platformă atunci când brusc rămâi fără semnal la telefon.
Atunci apelurile tale se opresc, trimiterea mesajelor durează o veșnicie, iar videoclipurile încep să se încarce la infinit.
Toți ne-am confruntat măcar o dată cu astfel de probleme ca cele descrise mai sus. Cred că lipsa semnalului rămâne una dintre cele mai frustrante probleme cu care ne confruntăm în societatea de astăzi. Toți avem așteptări de a putea transmite informația cât mai repede și atunci când nu este posibil
De regulă, acestea se întâmplă în momente când chiar avem nevoie de semnal la telefon. Totuși, situația în care rămâi fără semnal poate deveni una deosebit de periculoasă atunci când ai nevoie să ceri ajutor și nu reușești să iei legătura cu cei apropiați.
Ce înseamnă semnalul la telefon
Hai să o luăm cu începutul, ce înseamnă de fapt semnalul telefonului. De obicei îl recunoști ca fiind reprezentat de cele cinci bare poziționate în partea de sus a ecranului telefonului tău. Când sunt disponibile toate cele cinci, apelurile tale pot fi efectuate fără probleme, transmiterea de date se face rapid, iar vocea este foarte clară. Cu cât numărul lor scade, cu atât se depreciază și calitatea convorbirilor tale.
Telefoanele noastre reușesc să comunice între ele prin intermediul turnurilor de unde radio, care funcționează în bandă UHF (acronim care vine de la Ultra High Frequency) ce poate varia de la 700 la 2.600 megahertz. Propagarea semnalului GSM depinde, însă, de curbura pământului sau de obstacolele pe care undele le pot întâlni în calea lor. La fel de importante în această ecuație sunt și condițiile atmosferice.
Ce afectează semnalul telefonului
Mai jos o să îți prezint principalele motive pentru care semnalul ar putea să scadă.
1. Distanța turnului celular
Semnalele celulare pot călători doar atât de departe. Nu este clar cât de departe, deoarece unele surse afirmă până la 40 de km, în timp ce altele spun 75 de km. Distanța reală variază în funcție de frecvențe, puterea emițătorului și teren (clădiri, copaci, dealuri etc.).
Cu cât ești mai departe de un turn celular și cu cât sunt mai multe obstacole în cale, cu atât semnalul devine mai slab. Acest lucru duce la vocea „tanc de pește”, momente constante de „ce ai spus și te rog repetă” și temutul serviciu de o bară. Oamenii care trăiesc sau călătoresc în zonele rurale tind să fie principalele victime.
2. Trafic celular intens
Telefoanele mobile comunică cu site-urile mobile pentru a trimite și a primi apeluri, mesaje text și date. Turnurile celulare și celulele mici pot gestiona doar atât de multe dispozitive simultan.
În zonele puternic populate, toate dispozitivele se luptă pentru un loc pe cel mai apropiat turn de celule. Pe măsură ce mai mulți oameni se conectează, semnalul devine mai slab pentru toată lumea, ducând la oprirea apelurilor și la salvarea videoclipurilor. Acest lucru se poate întâmpla când ești blocat în trafic, la un festival sau de revelion.
Datorită capacității limitate, furnizorii de telefonie mobilă au politici de gestionare a rețelei. Îți limitează conexiunea în perioadele de aglomerație după ce a depășit un anumit număr de GB specificat în planul tău. Cu cât planul tău este mai scump, cu atât ți se acordă mai multă prioritate în rețea. De asemenea, acordă prioritate dispozitivelor cu o conexiune mai puternică la turn.
3. Puncte moarte
Punctele moarte fac ca semnalul celular să se defecteze. Există multe puncte în țară care nu sunt acoperite de furnizori de servicii specifici. Dacă pierzi brusc serviciul celular, casa sau vehiculul tău s-ar putea afla într-o zonă moartă.
Zonele moarte sunt zone fără semnal celular. Acestea apar ori de câte ori există orice fel de obstacol între utilizator și turnul de telefon mobil sau lipsa turnurilor în general.
4. Peisaj
Caracteristicile geografice fac adesea ca semnalul să se deterioreze. Copacii, de exemplu, sunt renumiți pentru blocarea semnalelor telefoanelor mobile. Indiferent dacă faci drumeții sau casa ta este înconjurată de foarte mulți copaci, numărul mare de frunze poate provoca o scădere masivă a recepției celulare.
Munții, dealurile și văile, de asemenea. La fel ca materialele de construcție, semnalele celulare penetrează greu barierele naturale. Dacă locuiești pe o parte a unui munte și singurul turn de telefonie mobilă din zona ta se află pe cealaltă parte, este puțin probabil să ai o recepție bună.
5. Vremea
În mod șocant, vremea poate afecta serviciul celular. Telefoanele mobile transmit și primesc unde electromagnetice. Fenomenele meteorologice, cum ar fi umiditatea, tunetele, fulgerele, vântul, ploaia, zăpada și gheața, perturbă valurile, degradând performanța.
De ce semnalul la telefon se pierde brusc?
Dacă ai rămas brusc fără semnal și nu mai poți efectua niciun apel, există două situații în care te-ai putea afla.
E posibil ca telefonul pe care l-ai folosit până acum să se fi defectat. În acest caz ai, din nou, două opțiuni. Fie mergi cu telefonul la un service ori te întorci cu el la magazinul de la care l-ai cumpărat, dacă dispozitivul este încă în garanție, fie îți cumperi unul nou.
În cea de-a doua situație, e posibil să ți se fi demagnetizat cartela SIM pe care ai folosit-o până acum. Pentru a verifica dacă acesta este motivul real pentru care nu mai ai semnal la telefon, mută SIM-ul pe un alt dispozitiv. Dacă nici pe acesta nu primești semnal, deplasează-te până la cel mai important centru Orange, Vodafone, Telekom sau Digi pentru a-ți schimba cartela cu una nouă.
Poate husa să afecteze semnalul?
Da. Unele carcase pentru telefon pot împiedica semnalul să ajungă la antena internă a telefonului.
Carcasele subțiri din piele, plastic sau cauciuc nu vor afecta semnificativ semnalul celular. Cu toate acestea, carcasele metalice, carcasele groase pentru baterii și altele asemenea reprezintă o amenințare mai mare pentru conexiunea dvs.
Magneții afectează semnalul?
Câmpurile electromagnetice pot cauza interferențe de semnal. Cu toate acestea, cu excepția cazului în care te plimbi cu un magnet în buzunar, probabil că nu vei experimenta prea mult din asta.
Semnalul slab îmi consumă bateria?
Categoric. Telefonul tău trebuie să funcționeze mult mai mult pentru a comunica către și de la turnul tău de telefonie mobilă cu un semnal mai slab. Acest lucru duce la o durată de viață semnificativ mai scurtă a bateriei.
Poate un telefon vechi să provoace servicii proaste?
Da. Pe măsură ce tehnologia celulară evoluează, la fel evoluează și telefoanele.
Telefoanele mai vechi nu au tehnologia necesară pentru a accesa cele mai bune și mai rapide rețele disponibile. În timp ce prietenii tăi se bucură de apeluri clare sau de date ultra-rapide, este posibil să fii blocat într-o rețea nesigură. Pe măsură ce trece timpul, telefoanele mai vechi își pierd și capacitățile de actualizare a software-ului, ceea ce ajută la performanță.
Afectează fumul semnalul telefonului mobil?
Se poate. Fumul poate reflecta și absorbi semnalele celulare, degradând performanța. Frecvențele mai înalte sunt afectate mai mult decât frecvențele inferioare. Cât de mult depinde de densitatea fumului.
Cum îmi pot spori semnalul slab al telefonului mobil?
Există o varietate de soluții simple pe care le poți încerca pentru a îmbunătăți semnalul.
Cu toate acestea, amplificatoarele de semnal pentru telefonul mobil sunt cea mai bună și mai fiabilă modalitate de a amplifica semnalele celulare acasă, la birou sau în deplasare. Sunt cunoscute și sub denumirea de repetoare celulare sau amplificatoare.
Un amplificator celular atrage semnalele existente 5G/4G/LTE, le amplifică și retransmite semnalul amplificat acolo unde ai nevoie. Acest lucru se face folosind:
Antene celulare – Antena exterioară atrage semnal slab, iar antena interioară transmite semnal amplificat.
Un amplificator – Mărește semnalele celulare de până la 32 de ori.
Cabluri coaxiale – Conectează totul împreună și ajută la ocolirea materialului de construcție.
Rezultatele? Serviciu îmbunătățit de telefonie mobilă. Internet mai rapid.
Sunt compatibile cu toate dispozitivele celulare și transportatorii. Nu au nevoie de WiFi sau de o conexiune în bandă largă pentru a funcționa. Și nu trebuie să îți faci griji cu privire la plata unei taxe lunare – este o achiziție unică.
Pot efectua apeluri în caz de urgență, dacă nu am semnal
Am păstrat pentru finalul acestui articol probabil cea mai importantă întrebare pe care orice posesor de telefon ar putea să o aibă – pot suna la 112 dacă nu am semnal?. Iată ce informații apar pe siteul celor de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS):
„Dacă nu aveţi semnal în reţeaua proprie, apelul dumneavoastră va fi transmis către Sistemul 112 de un alt operator de telefonie care are acoperire în zonă. În aceste situaţii, operatorul de telefonie nu va transmite către sistemul de urgență numărul de telefon al apelantului. Operatorul 112 va solicita numărul dumneavoastră de telefon sau un alt număr la care puteţi fi contactat, pentru a putea să vă reapeleze, dacă apelul se întrerupe sau dacă este nevoie de repere suplimentare când echipajul ajunge în zona incidentului.
În situația în care niciun operator de telefonie mobilă nu are acoperire în zona în care vă aflați, nu veți putea apela serviciul de urgență decât în anumite condiții, când există o rețea wireless în zonă la care vă puteți conecta, aveți un telefon compatibil cu tehnologia VoLTE, este activată funcția de apelare peste Wi-Fi din meniul telefonului și rețeaua în care este înregistrat SIM-ul din telefonul dumneavoastră oferă acest serviciu. Este important de știut că, pentru localizarea acestui tip de apel, operatorul de telefonie mobilă va transmite către sistemul de urgență poziția ultimei celule de telefonie mobilă în care s-a înregistrat telefonul.”