Tehnologie

Profeția sumbră a lui Elon Musk despre inteligență artificială. Se va întâmpla deja din 2025, cum suntem ”amenințați”

Elon Musk, vizionarul CEO cunoscut pentru implicarea sa în proiecte de avangardă, a împărtășit recent o perspectivă sumbră asupra dezvoltării inteligenței artificiale (IA), anticipând apariția unei inteligențe artificiale generale (AGI) care să depășească cea mai înaltă inteligență umană deja în anul 2025 sau cel târziu în 2026.

Această previziune nu numai că setează un orizont temporal surprinzător de apropiat, dar ridică și întrebări profunde despre implicațiile unei asemenea evoluții tehnologice.

Contextul previziunii lui Musk și propriul său ai, Grok

În cadrul unui interviu amplu pe platforma X, care a întâmpinat diverse probleme tehnice, Musk a discutat cu Nicolai Tangen, CEO-ul fondului suveran de bogăție al Norvegiei, despre limitările actuale și viitoare ale dezvoltării IA. O remarcă deosebit de interesantă a fost aceea că dezvoltarea IA este în prezent limitată de disponibilitatea electricității, sugerând că alimentarea cu energie va juca un rol crucial în evoluția acesteia în următorii ani.

Musk a fondat xAI anul trecut ca o provocare directă la adresa OpenAI, startup-ul pe care l-a co-fondat și pe care l-a dat în judecată pentru abandonarea misiunii sale originale de a dezvolta IA în beneficiul umanității, și nu pentru profit. Cu noul său proiect, Musk așteaptă să instruiască versiunea a doua a lui Grok, un chatbot IA, până în mai. Această instruire necesită aproximativ 20,000 de GPU-uri NvidiaH100, iar pentru modelele Grok 3 și ulterioare ar putea fi necesare până la 100,000 de cipuri Nvidia H100.

Implicațiile pe termen lung ale inteligenței artificiale

Predicția lui Musk nu este doar o estimare a progresului tehnologic; este un semnal de alarmă asupra necesității de a regândi modul în care societatea se pregătește pentru impactul potențial al IA. Cu IA depășind inteligența umană, se ridică întrebări esențiale despre etică, control și siguranță, punând în discuție cum vom gestiona această nouă eră a tehnologiei.

În același interviu, Musk a subliniat competitivitatea producătorilor de automobile electrice din China, descriindu-i ca fiind „cei mai competitivi din lume” și anticipând provocări majore pentru Tesla. Această perspectivă subliniază un peisaj global în schimbare rapidă, nu doar în tehnologia IA, dar și în inovația vehiculelor electrice.

Profeția lui Elon Musk despre AGI nu este doar o previziune tehnologică, ci un punct de inflexiune anticipat care ne obligă să ne reevaluăm abordarea față de dezvoltarea și integrarea inteligenței artificiale. Pe măsură ce 2025 se apropie rapid, este imperativ să luăm în considerare nu doar beneficiile potențiale, ci și riscurile și provocările etice ale unei lumi în care mașinile ar putea deveni mai inteligente decât creatorii lor umani.