Tehnologie

Profeția șefului Wikipedia despre inteligență artificială și ChatGPT. ”Este un dezastru”, ce urmează peste 50 de ani

Jimmy Wales este fondatorul Wikipedia, probabil cea mai mare enciclopedie din toate timpurile. Din această poziție, era inevitabil să nu aibă o opinie despre ChatGPT și, în urmă cu câteva zile, și-a detaliat gândurile pe marginea acestui subiect într-un interviu.

La momentul de față, un articol de Wikipedia redactat cu ChatGPT 4 este un dezastru și nu funcționează deloc, aceasta este opinia fondatorului enciclopediei online, după cum a explicat-o pentru Euronews. ”Chiar ratează multe lucruri și greșește multe, iar ce greșește o face într-un mod plauzibil, inventează surse și este un dezastru”, a insistat Wales.

Citește și: Cercetătorii „l-au tras de limbă” pe ChatGPT: Secretele inteligenței artificiale, dezvăluite

Când apare inteligența artificială infailibilă

Deși mai multe companii lucrează simultan la o super inteligență artificială desprinsă din Terminator, Jimmy Wales este de părere că va dura cel puțin 50 de ani până la materializare. Deși consideră că este posibil ca AI-ul să depășească oamenii în viitorul îndepărtat, în opinia sa, este mult mai probabil ca instrumente de inteligență artificială să ofere suport activităților intelectuale, chiar dacă în prezent este într-o fază incipientă.

În ceea ce privește o eventuală implementare de inteligență artificială în Wikipedia, fondatorul a afirmat că în viitor, dacă va progresa suficient, un AI ar putea fi folosit pentru a identifica greșeli într-un articol de Wiki, realizând paralele între informațiile pe care le prezintă și sursele din care își ia acele informații. Așa ar putea fi eliminate micile inexactități.

Citește și: Elon Musk „dă de pământ” cu Wikipedia. Ce l-a supărat pe magnat, cum a poreclit cunoscutul site

ChatGPT are o valoare fabuloasă, la Wikipedia este relativă

La momentul redactării acestui articol, OpenAI, compania din spatele ChatGPT, este evaluată între 27 și 29 de miliarde de dolari. Cea mai recentă vânzare de acțiuni a fost de aproximativ 300 de milioane de dolari. La polul opus, pentru că Wikipedia este o organizație non-profit, valoarea sa este mai dificil de estimat. Chiar și așa, doi cercetători au făcut un efort pentru a asocia o valoare Wikipedia calculând cât ar costa să faci alta.

Astfel, Jonathan Band și Jonathan Gerafi sunt de părere că poți evalua subiectiv enciclopedia online la câteva zeci de miliarde de dolari, dar realist, pentru a o înlocui, nu ai nevoie de mai mult de 6,6 miliarde de dolari. Gândește-te numai la faptul că nu generează niciun ban din reclamă, dar are costuri operaționale anuale de aproximativ 25 de milioane de dolari, bani obținut exclusiv din donații.