Tehnologie

Profeția lui Warren Buffett despre inteligența artificială și explozia fraudelor bazate pe AI. De ce este îngrijorat miliardarul

Warren Buffett, renumitul investitor și președinte al Berkshire Hathaway, a exprimat recent preocupări serioase legate de potențialul dăunător al inteligenței artificiale, în special în contextul creșterii fraudelor.

La întâlnirea anuală a acționarilor Berkshire Hathaway, Buffett a subliniat capacitatea tehnologiei de a produce conținut realist și înșelător, care ar putea fi folosit pentru a trimite bani către actori rău intenționați.

Potențialul dăunător al AI, în viziunea lui Warren Buffett

Buffett a recunoscut că inteligența artificială are potențialul de a face lucruri bune, dar a avertizat că are și un potențial enorm pentru rău. Scenariile descrise de el includ utilizarea tehnologiilor de clonare vocală AI și de deep-fake pentru a manipula videoclipuri și imagini, imitând membri ai familiei sau prieteni ai unei persoane pentru a solicita bani sau informații personale. Această capacitate a AI de a reproduce și falsifica realități poate transforma escrocheriile în „industria de creștere a tuturor timpurilor”, conform spuselor lui Buffett.

Buffett a comparat potențialul distructiv al AI cu cel al armelor nucleare, amintind că odată ce „duhul a fost eliberat din sticlă” cu dezvoltarea armelor nucleare, a urmat o perioadă de acțiuni teribile. Investitorul a mărturisit că nu înțelege pe deplin AI, dar este clar că acesta are o putere comparabilă și îngrijorătoare, conform CNBC.

Warren Buffett și impactul AI pe Wall Street

Deși Buffett nu este un adept fervent al AI, impactul său pe Wall Street este incontestabil. Investitorii pariază pe potențialul tehnologiei de a genera profituri mai mari în viitor, cu acțiuni ale companiilor precum Nvidia și Meta Platforms care au înregistrat creșteri impresionante de 507%, respectiv 275%, de la sfârșitul anului 2022.

Buffett a admis că, deși nu cunoaște în detaliu AI, simte o reticență față de capacitatea sa de a schimba societatea. Observațiile sale subliniază o prudență generală față de tehnologiile emergente, reflectând o conștientizare a riscurilor asociate cu inovațiile care pot scăpa de sub control.

În concluzie, Warren Buffett își exprimă temerile privind inteligența artificială, văzând în ea atât un potențial enorm pentru inovații benefice, cât și riscuri serioase care ar putea perturba ordinea socială și economică. Aceste opinii adaugă o perspectivă valoroasă în dezbaterile despre viitorul tehnologiei AI și impactul său asupra societății