Tehnologie

Elon Musk a dat lovitura cu cipurile pe creier. Ce poate face primul pacient uman al Neuralink

Primul pacient uman implantat cu un cip cerebral de la Neuralink pare să se fi recuperat complet și este capabil să controleze un mouse de computer folosindu-și gândurile, a declarat fondatorul startup-ului, Elon Musk.

Ce a spus Elon Musk

„Progresul este bun, iar pacientul pare să fi făcut o recuperare completă, fără efecte negative de care suntem conștienți. Pacientul poate mișca un mouse pe ecran doar cu ajutorul gândurilor”, a spus Musk la un eveniment Spaces, pe platforma de social media X care, de asemenea, îi aparține.

Vezi și: Implantul pe creier pe care ți-l pregătește Elon Musk ar putea veni la pachet cu schimbări: ce se întâmplă cu cipul Neuralink

Musk a declarat că Neuralink încearcă acum să obțină cât mai multe click-uri de buton de la pacient.

Neuralink, „pe cai mari”

Compania a reușit să implanteze cu succes un cip la primul său pacient uman luna trecută, după ce a primit aprobare pentru recrutarea de participanți la studiul clinic uman în septembrie.

Studiul folosește un robot pentru a plasa chirurgical un implant de interfață creier-computer într-o regiune a creierului care controlează intenția de mișcare, a declarat Neuralink, adăugând că obiectivul inițial este de a le permite oamenilor să controleze un cursor de calculator sau o tastatură folosindu-și gândurile.

Vezi și: Oamenii se îngrămădesc la cipurile în creier: Ce „minuni” fac implanturile lui Elon Musk, cât costă

Musk are ambiții mari pentru Neuralink, spunând că acesta ar facilita inserții chirurgicale rapide ale dispozitivelor sale de cipuri pentru a trata afecțiuni precum obezitatea, autismul, depresia și schizofrenia.

Chiar și așa, Neuralink, evaluată la aproximativ 5 miliarde de dolari anul trecut, a fost supusă unor apeluri repetate pentru o examinare a protocoalelor sale de siguranță.

Vezi și: Victorie pentru Elon Musk: Neuralink are liber la teste pe oameni, în ciuda îngrijorărilor exprimate