Tehnologie

Previziunea lui Elon Musk: ce se întâmplă cu oamenii, roboții și inteligența artificială

Tesla s-a angajat să dezvolte produse și servicii AI și robotizate.

Acesta este motivul pentru care declarația recentă a CEO-ului Elon Musk a fost tulburătoare pentru mulți oameni.

Miliardarul a făcut o mare predicție în timpul Zilei Investitorilor Tesla: „roboții umanoizi ar putea în cele din urmă depăși numărul oamenilor”.

„Cred că am putea depăși un raport unu-la-unu dintre roboți umanoizi și oameni. Nici măcar nu este clar ce este o economie în acel moment.”

Mașinile au înlocuit oamenii din anii 1800 în timpul Revoluției Industriale. Acea perioadă a văzut creșterea fabricilor automatizate și un exod în masă de locuri de muncă în interior.

Companiile și-au dat seama cu ani în urmă că mașinile ar putea funcționa neobosit și pot produce mai mult decât oamenii. În zilele noastre, putem da vina și pe pandemia de coronavirus.

Țările le-au cerut cetățenilor să rămână în casă pentru a preveni răspândirea virusului. În consecință, muncitorii din fabrică s-au luptat să meargă la muncă.

Brad Bennett, vicepreședintele senior pentru operațiuni globale la Closure Systems International Inc., a recunoscut că fabrica sa s-a adaptat bazându-se mai mult pe roboți.

„În timpul COVID, am funcționat cu 30% din fabrică, deoarece nu am găsit oameni care să facă treaba”, a spus el.

Reuters a raportat că firmele din Statele Unite, Canada și Mexic au comandat peste 44.100 de roboți în 2022.

Aceasta este o creștere de 11% față de anul precedent și stabilește un nou record. Mai mult, inovațiile recente în inteligența artificială au accelerat și mai mult tendința.

Viitorul este interesant

CEO-ul IBM, Arvind Krishna, a declarat recent că AI ar înlocui probabil locurile de muncă de birou. Aceste roluri presupun de obicei purtarea unei cămăși albe cu guler, de unde și numele.

Exemple de locuri de muncă cu guler alb includ contabili, consilieri financiari, programatori de computere și avocați.

În 2019, capitalistul de risc AI Kai-Fu Lee a spus că tehnologia va înlocui 40% din locurile de muncă din întreaga lume.

Musk este optimist cu privire la roboții săi Tesla, dorind ca aceștia să ajute gospodăriile din întreaga lume. Totuși, el admite că tehnologia îl „stresează”.

„Este o tehnologie destul de periculoasă. Mă tem că s-ar putea să fi făcut unele lucruri pentru a o accelera”, a spus Musk.

Temerile AI ale lui Elon Musk pot părea ciudate, deoarece compania sa continuă să dezvolte AI și roboți. Cu toate acestea, oprirea progresului tehnologic este imposibilă și dăunătoare umanității.

Dacă Musk nu continuă cu aceste progrese, alți oameni o vor face. De exemplu, asistenții juridici AI nu sunt răspândiți la nivel mondial, dar sistemul juridic al Chinei îi folosește.

În schimb, ar trebui să ne concentrăm pe direcționarea inovației către îmbunătățirea vieții de zi cu zi.