Tehnologie

Noul AI de la Meta îți taie fotografiile pe contur: ce altceva știe să mai facă

Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, a demonstrat un nou model alimentat de inteligență artificială care poate decupa orice obiect din orice imagine sau videoclip cu un singur click. În mod surprinzător, compania l-a făcut open source.

Meta a introdus SAM iar despre acesta se știe că utilizează o varietate de solicitări de intrare pentru a-i specifica ce să segmenteze și apoi poate reacționa la asta în timp real.

După cum notează Gizmodo, există deja pe piață o mulțime de sisteme de tăiere sau de înlocuire, bazate pe inteligență artificială, dar încă unul nu are cum să strice.

Ce știe să facă SAM

Odată ce o imagine este calculată, AI face o treabă remarcabil de bună izolând obiectele majore dintr-o imagine. De exemplu, utilizatorii îi pot cere să arate tot ceea ce recunoaște ca obiecte individuale.

Deși există un set de imagini incluse în demonstrație, utilizatorii pot, de asemenea, să își încarce propriile mostre pentru a încerca sistemul.

„Capacitățile avansate ale lui SAM sunt rezultatul instruirii sale pe milioane de imagini și măști colectate prin utilizarea unui „motor de date” model-in-the-loop. Cercetătorii au folosit SAM pentru a adnota în mod interactiv imaginile și a actualiza modelul. Acest ciclu a fost repetat de multe ori pentru a îmbunătăți atât modelul, cât și setul de date”, explică Meta.

Meta a declarat că este capabil să scoată mai multe layere, chiar dacă subiectul este oarecum ambiguu, ceea ce este deosebit de impresionant, având în vedere că aceasta este doar puterea modelului de bază, care este conceput pentru a demonstra tehnologia, și nimic mai mult.

Meta a adăugat, de asemenea, că intenționează să facă sistemul „prompt”, ceea ce îi va permite să primească intrări de la o varietate de surse.

Lucrarea completă care descrie tehnologia a fost publicată pe site-ul AI al Meta. Dar poate cel mai interesant, având în vedere compania din spatele lui, software-ul este open source.

Setul complet de date care alimentează SAM poate fi descărcat și din Meta. Este disponibil, de asemenea, și pe Github.