Tehnologie

Livrările de PC-uri la nivel mondial au scăzut dramatic: care sunt cele mai afectate companii

Piața PC-urilor s-a tulburat de luni de zile, dar s-a înrăutățit acum.

Atât Canalys, cât și IDC estimează că livrările de computere la nivel mondial au scăzut între 29 și 33 la sută de la an la an în primul trimestru al anului 2023. Este o scădere mai abruptă decât în timpul sărbătorilor, iar de data aceasta, niciunul dintre brandurile majore nu a scăpat de cele mai grave crize.

HP pe locul doi a scăpat relativ ușor, cu o scădere de 24% a livrărilor, în timp ce pe locul al patrulea Apple a simțit cea mai mare problemă, cu o scădere de peste 40%. ASUS, Dell și Lenovo au fost lovite cu aproximativ 30 la sută.

Explicațiile pot suna familiar. Clienții sunt reticenți să cumpere PC-uri într-o economie turbulentă în care inflația este fulgerătoare, iar boom-ul din epoca pandemiei în munca de la distanță este încă în scădere. Oamenii fie nu își pot permite gadgeturi noi, fie au deja unele destul de bune.

Ce se întâmplă cu PC-urile

Nu există niciun comentariu despre motivul pentru care Apple s-a luptat mai mult decât colegii săi, dar, în general, vizează piața high-end și este mai vulnerabilă la condițiile economice proaste. TechCrunch observă, de asemenea, că tranziția Apple la cipuri interne a ajutat-o să evite vremurile grele cu care s-au confruntat furnizorii de Windows în ultimii ani, dar că perioada lunii de miere s-ar putea să se încheie.

Cu toate astea, analiștii sunt optimiști. Canalys consideră că aceasta este cea mai mare scădere pe care o va înregistra piața PC-urilor în 2023, în timp ce ambele grupuri de cercetare se așteaptă să vadă o redresare în a doua jumătate a anului 2023. Calculatoarele vechi vor trebui să fie actualizate, inclusiv Chromebook-urile în școli, în timp ce companiile vor actualiza la sisteme Windows 11. De asemenea, IDC consideră că încetinirea oferă producătorilor șansa de a muta o parte din producție în afara Chinei.

Mai există o notă de precauție. IDC avertizează că industria PC-urilor ar putea avea un punct de cotitură, dacă recesiunile continuă până în 2024. Deși cele mai mari scăderi s-ar putea să se încheie, ar putea dura mult timp ca piața să revină la normal. Nu fi surprins dacă marile companii joacă relativ sigur cu computerele despre care știu că e probabil să le vândă, mai degrabă decât să experimenteze cu modele neobișnuite.