Tehnologie

Ce legătură există între dezvoltatorii AI și adolescenți: ce se întâmplă în creierul lor

Directorul asociat al Institutului de Inteligență Artificială Centrată pe Om din Stanford, Robert Reich, a tras puternice semnale de alarmă recent când, în timp ce vorbea cu Esquire despre noutatea industriei AI și despre modul în care aceasta îi afectează relația cu etica, el i-a comparat pe cei din domeniul în plină dezvoltare cu copiii.

„Cercetătorii AI seamănă mai degrabă cu adolescenții”, a spus Reich pentru Esquire, comparându-i pe cei din domeniul AI, un domeniu încă în curs de dezvoltare, cu cei din tehnologia biomedicală mai consacrată, preocupată în mod similar de etică.

„Sunt recent conștienți de puterea lor în lume, dar cortexul lor frontal este masiv subdezvoltat”.

AI și adolescenții

Sincer, când te gândești la asta, este o analogie destul de solidă.

În primul rând, adolescenții sunt adesea căutători de senzații tari, își asumă riscuri, iar oamenii care lucrează în AI – în special cei mai tineri – vorbesc în mod constant despre modul în care tehnologia nereglementată pe care o construiesc ar putea anihila umanitatea. Dar, deoarece aversiunea lor față de risc pare, în general, să se situeze în jurul zero, ei continuă să construiască tehnologia indiferent de aceste lucruri.

Mai este și faptul că, așa cum a discutat Esquire în articolul de față, o mulțime de oameni din tehnologie își doresc foarte mult să trăiască pentru totdeauna și mulți dintre ei doresc să facă acest lucru cu ajutorul AI. Și oricine a fost adolescent sau cunoaște un adolescent știe că, în general, adolescenții se consideră invincibili.

De asemenea, este obișnuit ca tinerii să pună la îndoială întrebările existențiale ale vieții, poate necrezând în religie, iar unii pot argumenta că încercarea de a construi IA este o încercare de a face același lucru. La urma urmei, oamenii din Silicon Valley încearcă literalmente să creeze o ființă separată – și posibil chiar superioară – după propria noastră imagine. Dacă scopul este de a construi o versiune a unui zeu într-o mașinărie, va depinde de indivizii care dezvoltă aceste lucruri.

Dar așa cum ar trebui probabil să fie de la sine înțeles: oamenii care conduc cursa AI nu sunt, de fapt, adolescenți și, în cea mai mare parte, cortexurile lor frontale sunt dezvoltate. Sunt făcute alegeri conștiente și sunt făcute de adulți – cum funcționează acele alegeri pentru noi, ceilalți, rămâne totuși de văzut.