Tehnologie

Inteligența artificială poate face acum ceva ce era imposibil: de ce e motiv de îngrijorare

Midjourney și-a anunțat recent ultima versiune, V5, și a stabilit un nou standard în obținerea unui fotorealism ciudat, filtrat de Instagram.

Da, totul are încă acel aspect Fujifilm fals, înecat în lumină caldă-cețoasă, dar sunt imposibil de negat pașii substanțiali făcuți aici.

Midjourney acceptă acum rezoluția dublă față de versiunea anterioară și în rapoarte de aspect mai largi, scoate imagini mai clare și poate evoca mai multe stiluri. Mai presus de toate, rezultatele sale par mult mai coerente.

the lighting and skin texture feels illegal in #midjourneyv5

the littlest amount of #photoshop is still in there, but nothing compared to what I usually do 👀 #synthography aka #aiphotography, now is on the next level!

and MJ used to suck at window reflections; look at her now pic.twitter.com/ezr3ewyZgy

— Julie W. Design (@juliewdesign_) March 16, 2023

Dar cea mai impresionantă – și, fără îndoială, îngrijorătoare – concluzie pentru unii este faptul că Midjourney poate scoate acum o anumită parte a corpului uman, fără ca aceasta să arate mereu ca un coșmar: mâinile.

Inteligența artificială realizează, acum, și mâini

Oricât de impresionante (și terifiante) pot fi generatoarele de imagini AI, aproape toate, inclusiv Midjourney și Stable Diffusion, au produs în mod constant încercări absolut mizerabile pentru mâinile omului, care tind să arate foarte bizar.

Așa că, până acum, dacă ai fost vreodată nesigur dacă o imagine a unei persoane este reală sau sintetizată de o inteligență artificială, înțelepciunea populară a dictat că ai căutat mâinile pentru a-și trăda originile artificiale. Dar s-ar putea ca acesta să nu mai fie un indicator de încredere, așa cum au avertizat unele tweet-uri virale în urma lansării lui V5.

„Fii foarte critic față de orice imagine politică (în special, fotografie) pe care o vezi online și care încearcă să incite o reacție”, a scris Del Walker, un artist de caractere, pe Twitter.

Wieland, un utilizator prolific al Midjourney, a confirmat că „mâinile sunt corecte de cele mai multe ori”.

Just a heads-up – Midjourney’s AI can now do hands correctly. Be extra critical of any political imagery (especially photography) you see online that is trying to incite a reaction. pic.twitter.com/ebEagrQAQq

— Del Walker (@TheCartelDel) March 16, 2023

Chiar și cu upgrade-ul major, totuși, este clar că nu este infailibil – încă. Alții care au experimentat cu cea mai recentă actualizare a lui Midjourney au descoperit că încă mai produce ocazional mâini cu șase sau mai multe degete, chiar și într-o imagine necomplicată.

Alții au remarcat că Midjourney nu a depășit încă în mod fiabil un alt obstacol la îndemână: mâinile interconectate, care încă apar ca material principal de groază corporală.

Cu toate acestea, deși nu sunt perfecte, ritmul de îmbunătățire sugerează că generatoarele de imagini rezolvă rapid divergențele dintre rezultatele actuale și ceva ce se apropie de fotorealism.