Tehnologie

Inteligența artificială fură munca oamenilor: ce spune creatorul Wednesday – „Este ca un robot care îți ia umanitatea, sufletul”

Cineva a făcut un generator de artă AI care să creeze stilul lui Tim Burton, iar faimosul regizor al serialului Wednesday e revoltat.

Într-un interviu pentru The Independent, Burton i-a reproșat lui BuzzFeed că a făcut o listă înfățișând personaje Disney, în stilul său.

De ce e supărat Tim Burton pe inteligența artificială

„Nu pot să descriu senzația pe care ți-o dă”, a spus regizorul, menționând că stilul său este imitat de mașinării.

Tim Burton says he saw a Buzzfeed article that used AI to combine his characters with Disney characters and it made him feel like his soul was taken

“It’s like a robot taking your humanity” pic.twitter.com/uZRfBOfM2U

— Culture Crave 🍿 (@CultureCrave) September 10, 2023

Comentariile lui Burton amintesc de Nick Cave, care a scris de două ori pe blogul său pentru a critica AI pentru că a furat sufletul din artă – inclusiv arta lui.

„Ceea ce face este că îți ia ceva”, a explicat Burton.

„Îți ia ceva din suflet sau din psihic; asta este foarte deranjant, mai ales dacă are legătură cu tine. Este ca și cum un robot îți ia umanitatea, sufletul”.

În interviul amplu, care a atins totul, de la răposatul său prieten, actorul Paul Ruebens, până la „relația sa tulbure cu Disney”, Burton a spus că pentru el, arta a fost întotdeauna un „lucru terapeutic”, sugerând că reducerea acesteia la computer, imitările generate pot elimina acel aspect psihologic benefic din proces pentru artiștii care creează.

Cave, de asemenea, a susținut în epistolele sale anti-AI că tehnologia neagă procesul creativ uman.

„ChatGPT respinge orice noțiune de luptă creativă, că eforturile noastre ne animă și ne hrănesc viețile, dându-le profunzime și sens”, a scris Cave într-o postare pe blog publicată luna trecută.

„Respinge faptul că există un spirit uman colectiv, esențial și inconștient care susține existența noastră, conectându-ne pe toți prin eforturile noastre reciproce”.