Tehnologie

Inteligența artificială, capabilă să recreeze totul, într-o fotografie, în afară de mâini: care este motivul

Imaginile generate de AI au șocat lumea fotografiei, debordând de caracteristici hiper-realiste.

Totuși, chiar dacă pot reproduce aproape tot, se pare că există un element pe care inteligența artificială încă nu a învățat să îl facă în mod corect.

Generatoarele de imagini AI, cum ar fi Dall-E sau Midjourney sunt notorii pentru adăugarea unuia prea multor degete, făcând astfel imaginile să pară desprinse dintr-un coșmar.

De ce dă inteligența artificială rateuri la numărul de degete

O parte din motivul pentru care generatoarelor de imagini AI nu le ies mâinile este pentru că, în seturile de date utilizate pentru a antrena sintetizatoarele de imagine, oamenii își afișează emâinile mai puțin decât fețele.

„Mâinile tind, de asemenea, să fie mult mai mici în imaginile sursă, deoarece sunt rareori vizibile în forma reală”, a declarat un specialist în domeniu.

Generatoarele de imagine 2D se luptă, de asemenea, să conceptualizeze geometria 3D a unei mâini.

Profesorul de inteligență artificială de la Universitatea din Florida, Amelia Winger-Bearskin, a explicat că AI generativ pur și simplu nu înțelege ce este o mână și care este funcția sa.

„Se uită doar la modul în care mâinile sunt reprezentate în imaginile pe care a fost instruit”, a mai spus ea pentru BuzzFeed.

Nu doar AI se luptă cu mâinile, mulți artiști plastici au parte de probleme similare. De altfel, la școlile de artă, studiul mâinii este unul mult mai complex decât în cazul altor părți ale corpului uman.

„Da Vinci a fost, de fapt, destul de obsedat de mâini și a făcut multe, multe studii asupra mâinilor”, a adăugat Winger-Bearskin.

Așadar, dacă omului îi este foarte dificil să-și deseneze propria mână, este de la sine înțeles că inteligenței artificiale nu îi este deloc ușor să înțeleagă o geometrie atât de complicată, nefiind, în acest moment, capabilă să trieze trăsturile 3D sau să „gândească” dincolo de perspectiva evidentă.