Tehnologie

Inteligența artificială a „îngropat” capitala Franței în gunoaie. Imaginile virale îți arată cât de creduli sunt oamenii

Imaginile generate de inteligența artificială au puterea de a înșela oamenii și exact asta s-a întâmplat recent. O serie de „fotografii”, dintr-un Paris acoperit aparent de gunoaie, au devenit virale.

Creațiile AI au provenit dintr-un videoclip TikTok care a avut mai bine de 450.000 de vizualizări. Imaginile arată gunoaie în fața unor repere turistice precum Turnul Eiffel, Muzeul Luvru și Arcul de Triumf.

„Așa arată capitala Franței, Paris. Orașul de vis…”, se arată în descriere.

Numărul celor care cred că aceste fotografii sunt reale este îngrijorător de mare

Potrivit site-ului AFP Fact Check, mulți oameni cred că imaginile sunt reale.

Chiar dacă imaginile par convingătoare, dacă te uiți un pic mai atent la fotografii observi ușor că ceva este în neregulă cu ele.

Nik Art a declarat, pentru AFP, că a folosit Midjourney pentru a realiza imaginile și chiar a împărtășit mesajele text pe care le-a folosit pentru a le genera.

„Grup de turiști care se plimbă pe străzile Parisului în timpul demonstrației cu mult gunoi pe stradă, turnul Eiffel în fundal, poliție peste tot”, este prompt-ul folosit de acesta.

Interesant este că nu există poliție în imagine, ci numai mult gunoi. Acest lucru este cauzat de natura aleatorie a generatoarelor de imagini AI, ceea ce face dificil pentru utilizatori să obțină toate elementele pe care le doresc într-o imagine.

Deși videoclipul TikTok făcea referire la revoltele franceze de acum câteva săptămâni, în realitate, grămezile de gunoaie chiar au existat pe străzile pariziene după ce gunoierii au intrat în grevă de trei săptămâni, în martie, însă realitatea nu a arătat tocmai atât de dramatic ca în imaginile de mai sus.

Acesta este încă un exemplu de imagini AI care estompează liniile dintre realitate și ficțiune. Evident, vorbim despre o situație gravă, de vreme ce oamenii par dispuși să creadă absolut orice, fără să încerce să verifice și alte surse înainte de a lua de bună informația.