Tehnologie

În anul alegerilor și campaniilor electorale, soluția împotriva știrilor false și a dezinformării vine de la Google. La ce s-a gândit gigantul american

În contextul unui an electoral crucial pentru Uniunea Europeană și în așteptarea implementării noii legislații europene privind serviciile digitale, Google ia măsuri proactive împotriva dezinformării online.

Compania a anunțat lansarea unei campanii ambițioase în cinci țări din UE, inclusiv Franța, Polonia și Germania, ținte ale unei rețele elaborate de site-uri web acuzate de răspândirea propagandei pro-ruse.

Citește și: Planurile lui Mark Zuckerberg care s-ar putea să te supere. Ce vrea să facă cu datele tale de pe Facebook și Instagram, de fapt

Cum se rezolvă problema dezinformării pe internet

Inițiativa Google se bazează pe utilizarea unității sale interne Jigsaw, specializată în contracararea amenințărilor la adresa societăților. Campania va difuza anunțuri animate pe platforme populare precum TikTok și YouTube în Belgia, Franța, Germania, Italia și Polonia. Aceste anunțuri vor utiliza tehnici de „prebunking”, dezvoltate în colaborare cu Universitățile Cambridge și Bristol, pentru a instrui publicul cum să recunoască și să respingă conținutul manipulator înainte de a fi expus la acesta.

Beth Goldberg, director de cercetare la Jigsaw, subliniază eficiența tehnicii de prebunking în combaterea dezinformării în toate spectrele politice, fără a contribui la polarizare, spre deosebire de alte măsuri precum verificarea faptelor, care pot interveni prea târziu. Anunțurile vor invita utilizatorii să participe la chestionare concepute pentru a evalua ceea ce au învățat despre dezinformare, sporind astfel gradul de conștientizare și de înțelegere a publicului.

Citește și: Google, Apple, Meta și alți giganți își dau mâna pentru a crește responsabilitatea folosirii inteligenței artificiale. La ce acord au ajuns

Dezinformarea, fake news și deepfake, un fenomen global

Această campanie răspunde unei nevoi critice de a combate dezinformarea, în special în contextul în care SEAE a identificat 750 de incidente de răspândire intenționată a informațiilor înșelătoare de către actori străini, multe susținând invazia Rusiei în Ucraina. Prin traducerea anunțurilor în cele 24 de limbi oficiale ale UE, Google își propune să atingă un public cât mai larg și diversificat.

Programată să dureze cel puțin o lună, campania ar putea fi prelungită în funcție de rezultatele obținute și de impactul său. Rezultatele, inclusiv feedback-ul la sondaje și numărul de persoane atinse, sunt așteptate să fie publicate în vara anului 2024, oferind astfel o imagine clară asupra eficacității acestei inițiative inovatoare.

Prin această campanie, Google nu doar că se poziționează ca un lider în lupta împotriva dezinformării online, ci și demonstrează angajamentul său față de protejarea integrității proceselor electorale și a democrației în Uniunea Europeană. Este un pas important în direcția consolidării încrederii publicului în conținutul digital și a informațiilor la care au acces în mediul online.