Tehnologie

Google te ajută să găsești ce cauți cu inteligența artificială. De ce vestea nu bucură pe toată lumea

Google, poate simțind că a rămas în urmă în domeniul inteligenței artificiale (AI), a făcut o serie de actualizări în ultimul an pentru a concura cu firme mai mici precum OpenAI.

Ultima mișcare a fost lansarea „prezentărilor AI” pentru subiectele pe care le căutați. În loc de lista obișnuită de site-uri web, utilizatorii ar putea vedea o prezentare generală AI a subiectului în partea de sus a rezultatelor căutării, rezumând subiectul.

Această schimbare nu este lipsită de controverse

Nu din cauza temerilor legate de AI-uri necontrolate sau alte speculații despre inteligența generală artificială, ci din motive similare cu cele pentru care creativii au protestat împotriva modelelor lingvistice mari și a AI-urilor care generează imagini, care au fost antrenate pe munca umană.

Anterior, când căutai ceva pe Google, erai întâmpinat cu o listă de pagini web selectate algoritmic, pe care apoi făceai click pentru a afla mai multe.

Aceste articole au fost (în general) scrise de oameni, iar accesarea lor și citirea conținutului permitea acestor oameni să câștige bani pentru munca lor, precum și să fie creditați pentru aceasta. Acum, ai putea fi întâmpinat cu un rezumat AI, creat prin antrenarea pe munca altora.

Cum funcționează AI-ul la Google

AI-ul îți va prezenta un link, dar există îngrijorări că oamenii vor citi doar rezumatul și vor pleca, tăind astfel o sursă vitală de venit pentru persoanele și companiile care scriu despre aceste subiecte.

Din perspectiva utilizatorului, tot ce te-ar putea interesa este să obții informații utile. Dar modelele AI nu sunt încă la înălțimea sarcinii.

Utilizatorii au raportat găsirea acestor erori în prezentarea AI a Google, inclusiv AI-ul care presupune că un citat iconic din clasicul literar „Of Mice and Men” era dintr-un episod al serialului TV cu zombi „The Walking Dead”, susținând că peștii își depun ouăle la temperaturi care i-ar găti și sugerând că peștii sug suzete căzute în acvariu ca practică pentru alăptare, informează iflscience.com

Din păcate, pentru utilizatorii Google care nu sunt fani ai funcției, în prezent nu există nicio modalitate de a dezactiva asistentul AI.