Tehnologie

Google le-a pus gând rău escrocilor: Legătura cu Bard AI

Hype-ul din jurul tehnologiilor emergente precum inteligența artificială generativă creează, într-un fel, un vest sălbatic pentru cei rău intenționați.

În acest sens, Google acționează în judecată escrocii care, se pare, au păcălit oamenii să descarce o versiune „nepublicată” a software-ului AI Bard. În loc de un chatbot util, această versiune a lui Bard ar fi fost plină-ochi cu malware.

Vezi și: Google Assistant primește o infuzie de inteligență artificială. Cum va fi mai receptiv, cu ajutorul lui Bard

Nemulțumirile Google, transpuse într-un proces

Plângerea a fost depusă recent  în California și, potrivit acesteia, mai mulți escroci din Vietnam ar fi creat pagini de socializare și ar fi rulat anunțuri încurajând utilizatorii să descarce o versiune falsă a lui Bard.

Cu toate acestea, această versiune nu furnizează răspunsuri utile la întrebări cum ar fi cum să gătești risotto sau altele posibile, din aceeași nișă (sau nu).

Odată descărcat, Bard-ul fals ar fi pătruns în sistem și ar fi furat parole și credențiale de social media. Plângerea menționează că acești escroci au folosit în mod specific Facebook ca metodă preferată de distribuție.

Vezi și: Google deschide accesul la chatbot-ul său Bard AI: cum îi face concurență lui ChatGPT

Bard AI este un serviciu cât se poate de gratuit

Postarea oficială de blog a Google, cu privire la această problemă, menționează că a trimis peste 300 de cereri de retragere înainte de a opta pentru acționarea în justiție.

Plângerea nu solicită compensații financiare, ci mai degrabă un ordin pentru a opri presupușii escroci să înființeze domenii similare, în special cu înregistrarile de domenii cu sediul în SUA.

Compania afirmă că acest rezultat va „servi drept descurajare și va oferi un mecanism clar pentru prevenirea unor escrocherii similare în viitor”.

Acțiunea în justiție subliniază cum tehnologiile emergente sunt vulnerabile la acest tip de folosire anti-consumator. În acest caz, presupuşii escroci au spus că Bard este un serviciu plătit care necesită o descărcare. În realitate, este un serviciu web, care nu necesită descărcare și este cât se poate de gratuit.

Vezi și: ChatGPT sau Google Bard, motive de îngrijorare. Problemele semnalate de responsabilii pentru gestionarea riscurilor